Reinier Musters, Jurylid Dutch Fintech Awards: “Het is pas sinds kort dat de financiële dienstverlening technologie omarmt”
Reinier Musters is mede-oprichter van Orange Growth Capital, een investeringsfonds dat zich exclusief richt op fintech-bedrijven. Musters, jurylid voor de Dutch Fintech Awards, was voorheen partner bij McKinsey en deed daar ervaring op in technologie en financiële dienstverlening alvorens hij Orange Growth Capital oprichtte.
Het jonge bedrijf, dat in de herfst van 2013 van start ging, heeft inmiddels een team van ruim tien medewerkers en vestigingen in Amsterdam en Londen. Het heeft vijf fintech-startups in haar portfolio: Bux en Komparu uit Nederland, Zopa en Moni uit Engeland en het Zwitserse Knip.
Wat zijn volgens jou de laatste technologiegedreven innovaties in finance? In Nederland en daarbuiten?
“Het grappige is dat ik denk dat er veel technische innovatie, of dat nou cloud computing, security-systemen of big data systemen zijn, niet perse gericht is op alleen de financiële dienstverlening. Veel van die technologie heeft veel bredere toepassingen, maar het is pas sinds kort dat de financiële dienstverlening eindelijk technologie aan het omarmen is.
Ik zou zelfs zeggen dat de meeste financiële bedrijven uiteindelijk gewoon technologische bedrijven zullen zijn met een service component. Hoe eerder ze zich dat gaan realiseren en erop gaan acteren, des te beter. Onder andere door de financiële crisis, technologie en het sentiment onder consumenten ligt de bal niet alleen maar bij de financiële dienstverleners, maar is er meer ruimte voor nieuwe spelers op de markt.
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015.
__________________________________________________________________________
Kijk bijvoorbeeld naar Zopa, dat alternatieve leenmogelijkheden aanbiedt. Dat doen ze inmiddels op gigantische schaal. Dan gaan consumenten niet meer naar een bank, maar gewoon naar Zopa. Dat creëert een werkelijke bedreiging. De financiële dienstverlening is wakker geschud dat ze daar iets mee moeten doen.”
Wat zijn de kansen van morgen? Welke bedrijven of diensten komen juist in de problemen, en waarom?
“Financiële dienstverleners nemen een zeer belangrijke en waardevolle rol in binnen de maatschappij. De vraag is alleen welke rol dit in de toekomst zal zijn. Men onderschat hoe ingewikkeld het is om aanpassingen te doen in een dergelijke organisatie. Een grote bank doet misschien wel duizenden transacties per seconde en men onderschat wat het inhoudt om op zo’n grote schaal te opereren. Dat is geen excuus, maar wel de realiteit.
Andere partijen krijgen daarentegen meer ruimte om te experimenteren. Binnen een aantal jaar zien we wat dat betekent voor de gevestigde financiële dienstverleners, maar ook voor de nieuwe partijen. Zullen ze grote zelfstandige organisaties worden, of worden ze gewoon gekocht door bestaande partijen?”
Welke fintech-bedrijven zijn veelbelovend en zouden moeten worden genomineerd?
“Dat is een lastige vraag, omdat onze twee Nederlandse bedrijven, Bux en Komparu, beide genomineerd zijn. Daar zit natuurlijk onze voorkeur. Bux is bijvoorbeeld een trading platform, waar wij enthousiast over zijn omdat wij denken dat er een heel groot segment is die veel interesse heeft in de beurs, maar daar lastig toegang tot heeft. Met de propositie van Bux denk ik dat dat opeens veel aantrekkelijker wordt. Ik denk dat we overigens best trots mogen zijn in Nederland op de hoeveelheid fintech start-ups van hoge kwaliteit die we hebben. Iedereen heeft het over Londen, maar in Nederland zijn er ook heel veel.”
Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor fintech-bedrijven?
“Die vraag is lastig te beantwoorden. Fintech is zo breed, met veel verschillende branches en uitdagingen. Ik moet eerlijk zeggen, bij veel bedrijven is er vooral nagedacht welke problemen moeten worden opgelost en op welke manier dat dan moet gebeuren. Maar, vooral de go-to-market-strategie en schaalbaarheid blijken uitdagingen. De druk is daarbij toch wel echt zwaarder dan bij de gemiddelde e-commerce- of media-startup. Zodra bedrijven gaan groeien, is het harder werken als het gaat om die twee componenten. Daar ligt vaak de uitdaging.”