Recordbedrag naar Nederlandse startups en scale-ups in 2021

318 Nederlandse startups trokken een totaal van 1,8 miljard euro aan van binnen- en buitenlandse venture capitalists.

Participatiemaatschappijen (private equity en venture capital) investeerden in 2021 volop in Nederlandse bedrijven en haalden nieuwe fondsen op bij beleggers. Vooral buitenlandse venture capitalists investeerden hoge bedragen in Nederlandse startups en scaleups. 

Tegelijkertijd vertrouwden nationale en internationale beleggers een recordbedrag toe aan nieuwe Nederlandse VC-fondsen. Nederland doet hierin volop mee in de Europese trend. Private equity investeringen in volwassen bedrijven bleven op peil, met vooral veel investeringen in middelgrote bedrijven. 

Dat laat het jaarlijkse marktonderzoek zien van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) in samenwerking met PwC en internationale partners. De belangrijkste cijfers op een rij: 

• 318 Nederlandse startups trokken een totaal van 1,8 miljard euro aan van binnen- en buitenlandse venture capitalists. Veruit het meeste ooit. In 2020 was dit nog 790 miljoen euro voor 308 Nederlandse startups. 

• 113 Nederlandse scale-ups trokken samen bijna 2,5 miljard euro aan van binnen- en buitenlandse investeerders. Dit is fors hoger dan het vorige hoogtepunt uit 2020, toen dit 900 miljoen euro voor 79 bedrijven was. 

• Kortom, Nederlandse startups en scale-ups haalden samen 4,3 miljard euro aan kapitaal op. Voor de eerste keer in decennia is dat meer dan wat er in buyouts geïnvesteerd is. Vooral buitenlandse investeerders zijn fors hogere rondes gaan investeren.

• In 111 Nederlandse bedrijven werd voor 3,7 miljard euro aan buyouts gerealiseerd. Dit is een daling ten opzichte van 2020 toen dit 6,3 miljard euro was voor 89 Nederlandse bedrijven. Vooral op de investeringsmarkt voor middelgrote bedrijven was er veel activiteit in 2021.

• Beleggers vertrouwden Nederlandse venture capitalists en groeikapitaalfondsen 2,5 miljard euro aan nieuw kapitaal toe. Ook dat is historisch hoog. In 2020 was dit nog 1,7 miljard euro. Dit kapitaal komt vooral van privé personen en family offices, in beperkte mate van institutionele beleggers. Fondsenwerving voor private equity was met 3,2 miljard euro in lijn met vorige jaren.

• Investeerders desinvesteerden 133 startups en 51 scale-ups. In 2020 waren dit nog 130 startups en 25 scaleups. Het aantal faillissementen was met 18 en 5 zeer laag. Private equity deed 71 bedrijven van de hand, in 2020 waren dit nog 41 bedrijven. 

“Venture capital, en ook groeikapitaal, hebben zich enorm ontwikkeld de afgelopen jaren”, zegt Tjarda Molenaar, directeur NVP. “Qua rendement doet het niet meer onder voor andere beleggingen. En dat je via investeringen in startups en scale-ups echt impact maakt staat buiten kijf. Daarom is het zo jammer dat er weinig tot geen Nederlands pensioengeld naar Nederlands venture capital en groeikapitaal gaat. In andere Europese landen lukt dat al veel beter. Het feit dat zoveel buitenlandse investeerders brood zien om te investeren in onze bedrijven laat wel zien dat er een business case is. Een business case met rendement én impact.” 

‘’Dat er meer geld naar startups en scale-ups gaat dan naar buyouts vind ik toch wel erg bijzonder”, zegt Annemarie Jorritsma, voorzitter van de NVP. “De NVP verzamelt sinds 1987 marktdata, en dit hebben we al heel lang niet gezien. Dat men van over de hele wereld in de rij staat om te investeren, toont maar weer eens aan dat Nederlandse bedrijven tot de top van de wereld behoren.”

Tegelijkertijd maakt Jorritsma zich er zorgen over dat Nederlandse venture capitalists niet altijd mee kunnen doen in die grote investeringsrondes. “Dat is niet alleen jammer voor onze leden, maar ook voor Nederland. Deze bedrijven brengen de broodnodige innovatie die ons helpt de klimaat-, veiligheids-, energie en andere crisissen het hoofd te bieden. Als er alleen maar buitenlandse, niet-Europese investeerders in die bedrijven zitten, verliezen we op den duur deze bedrijven.”
 

Related articles