Record aan risicodragend kapitaal naar ‘startups’

Startende ondernemingen hebben in het tweede kwartaal van 2015 wereldwijd meer dan 32 miljard dollar durfkapitaal opgehaald bij private investeerders.
Dit blijkt uit onderzoek dat KPMG en CB Insights iedere drie maanden uitvoeren naar de markt voor venture capital. 
Hiermee komt het totaal bedrag dat in de eerste zes maanden van 2015 aan risicodragend kapitaal is opgehaald op bijna 60 miljard dollar. Dat is bijna 50 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2014. 
De toename is met name het gevolg van het feit dat private investeerders er in toenemende mate voor kiezen om bedrijven te financieren die de groeifase voorbij zijn en grotere investeringen vragen. 
Qua regio’s is Noord-Amerika het meest actief met het investeren van risicodragend kapitaal. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 37,5 miljard dollar geïnvesteerd, ruim 25 procent meer dan in 2014. 
“De lage rentetarieven en de toenemende belangstelling van hedge fondsen, beleggingsinstellingen en ook grote bedrijven zorgen ervoor dat er veel risicodragend kapitaal beschikbaar is op de markt”, zegt Jeroen Weimer, partner bij KPMG Corporate Finance. 
Weimer: “Door de lage rente gaan investeerders op zoek naar mogelijkheden om meer rendement uit hun vermogen te halen. Daarnaast stimuleren de talloze disruptieve technologieën de belangstelling en de bereidheid tot investeren.”
 
Corporates actiever met venture capital
Ook in Europa steeg de omvang van de investeringen met durfkapitaal aanzienlijk. In het eerste halfjaar van 2015 werd voor een recordbedrag van 6,6 miljard dollar aan risicodragend kapitaal geïnvesteerd in Europese bedrijven. En ook in Europa was sprake van een forse stijging van investeringen in ‘late stage’ ondernemingen. De gemiddelde investering in dit soort bedrijven steeg van 26,3 miljoen dollar in de eerste drie maanden van 2015 tot 52,2 miljoen dollar in het tweede kwartaal van dit jaar. 
In Europa worden bovendien steeds meer grote ondernemingen actief met durfkapitaal. In het tweede kwartaal van dit jaar waren ‘grote corporates’ goed voor 22 procent van de totale venture capital-investeringen. In de eerste drie maanden was dit nog 17 procent. 
 
______________________________________________________________________________________________________
Bezoek ’s lands grootste Summit over Corporate Growth op woensdag 16 september bij KPMG. Ontdek alle relevante trends en ontwikkelingen in Corporate Growth. Welke sectoren bieden de meeste kansen? Welke landen groeien het hardst? Welke strategieën werken het beste? Welke valkuilen wilt u vermijden? U hoort het op de Corporate Growth Summit 2015.
______________________________________________________________________________________________________
Weimer: “In het algemeen zien we een steeds grotere betrokkenheid van grote bedrijven bij het financieren van andere ondernemingen. Zij investeren met name in technologische bedrijven om de eigen innovatie op peil te kunnen houden en de concurrentie voor te kunnen blijven.”
 
Steeds meer ‘unicorns’
Uit het onderzoek van KPMG en CB Insights blijkt verder dat de groeiende belangstelling van durfinvesteerders voor de meer volgroeide ondernemingen tot gevolg heeft dat het aantal ‘unicorns’ fors toeneemt. 
Weimer: “Dat zijn bedrijven die met durfkapitaal gefinancierd zijn en meer dan 1 miljard dollar waard zijn. Wereldwijd steeg dit aantal van 11 bedrijven in de eerst drie maanden van dit jaar tot 24 in het tweede kwartaal van 2015. Met Zenefits, Oscar Health Insurance en MarkLogic als de belangrijkste voorbeelden.” 
“Het feit dat ondernemingen langer privaat blijven, ondertussen aanzienlijk groeien en in een later stadium gefinancierd worden met durfkapitaal, heeft ook gevolgen voor het aantal IPO’s (Initial Public Offerings). Dat betekent dat een mogelijke beursnotering in het algemeen wordt uitgesteld. Als bedrijven in staat zijn om dezelfde hoeveelheid kapitaal op te halen met private financiering, zullen ze daar in het algemeen voor kiezen. Private financiering geeft de ondernemingen meer ruimte om te groeien en de regie in eigen hand te houden. Daarnaast voorkomen zij zo dat zij moeten voldoen aan allerlei eisen op het gebied van verslaggeving. Een beursgang vraagt bovendien om een proces van besluitvorming dat heel erg complex kan zijn en in hoge mate bepaald wordt door de aandeelhouders.”
 
Gerelateerde artikelen