Rechter VS wil Alphabet dwingen tot verkoop van onderdelen

Google ligt steeds vaker onder vuur van autoriteiten en concurrenten.

De Amerikaanse justitie overweegt om via de rechter Alphabet, het moederbedrijf van Google, te dwingen om bepaalde delen van het bedrijf af te stoten. Het gaat hierbij om essentiƫle onderdelen zoals de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem. Google zou deze onderdelen gebruiken om een illegaal monopolie op online zoekopdrachten in stand te houden.

De voorgestelde maatregelen kunnen niet alleen leiden tot lagere inkomsten voor Google, maar ook meer ruimte bieden aan concurrenten om zich te ontwikkelen. Daarnaast zijn de maatregelen erop gericht om te voorkomen dat Googles dominante positie zich verder uitbreidt naar de snelgroeiende markt van kunstmatige intelligentie (AI), zo benadrukken de aanklagers.

In augustus oordeelde een rechter dat Google, dat negentig procent van de internetzoekopdrachten in de VS verwerkt, een illegaal monopolie heeft opgebouwd. De voorgestelde maatregelen kunnen grote veranderingen brengen in hoe mensen informatie op het internet zoeken.

Google heeft de afgelopen jaren tientallen miljarden betaald aan bedrijven zoals Apple en andere apparaatfabrikanten om ervoor te zorgen dat zijn zoekmachine de standaard bleef op smartphones en browsers. Op deze manier wist het bedrijf zijn marktaandeel hoog te houden.

Alphabet, het moederbedrijf van Google en het op drie na grootste bedrijf ter wereld, ligt onder toenemende juridische druk van concurrenten en mededingingsautoriteiten. De splitsing van het bedrijf is zelfs doorgedrongen tot de campagnes van de presidentskandidaten. Google zelf houdt al rekening met rood licht voor grote overnames, zoals de beoogde deal met Hubspot voor 34 miljard dollar. (ANP)

Gerelateerde artikelen