Real estate investments blijven aantrekkelijk

De Nederlandse real estate investment markt was het afgelopen decennium buitengewoon aantrekkelijk voor internationale investerings- en beleggingsfondsen. Beperkt aanbod van assets, financiers die graag meededen, lage rente en inflatie, politieke stabiliteit en een gunstig belastingklimaat stimuleerden de markt en zorgden voor veel transacties. Steeds vaker lag daaraan een overdracht van aandelen -via Nederlandse structuren en fondsen - in plaats van stenen, ten grondslag.

Door Rob Hendriks

Die aandelenstructuren maakten het makkelijker om gezamenlijk te investeren en risico’s en rendementen te delen. Corporate real estate transacties gingen steeds vaker van fonds tot fonds en kwamen ook terug in de jaaroverzichten van grote M&A transacties.    

Buitenlandse real estate investeringsfondsen beperkten zich niet tot de Nederlandse prime-spots, maar investeerden ook in niche segmenten. Zij voegden waarde toe aan bestaande vastgoedportefeuilles, single assets en de Nederlandse economie in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan de recente verkoop van de logistieke hotspots Fresh Park Venlo en ABC Westland aan de Amerikaanse investeerder in real estate Hines. Belangrijke transacties, goed voor de verdere ontwikkeling van beide logistieke parken, de regio’s en de waarde van de portefeuille van Hines. Simmons & Simmons adviseerde Hines bij beide transacties. 

Vooruitkijken is in deze ingewikkelde tijd lastig, maar de factoren die zorgden voor records in de markt in het afgelopen decennium, lijken de komende jaren grotendeels overeind te staan. Maar nieuwe factoren zullen een rol gaan spelen. Denk aan toegenomen wet- en regelgeving voor duurzaamheid, en de stikstof- en PFAS problematiek. Uit- of afgestelde projecten zullen zorgen voor een verdere schaarste van assets en impact hebben op de markt. Bovendien stijgt de rente.

En nu is er natuurlijk het coronavirus COVID-19, dat de groei van de wereldeconomie volledig afremt. De uiteindelijke gevolgen laten zich nog moeilijk voorspellen, maar de huidige impact op mens, onderneming, en maatschappij is al enorm. Hoe kunnen huurders bijvoorbeeld aan hun verplichtingen blijven voldoen? 

Investeerders en beleggers reageren meestal op twee manieren op crises: blijven investeren vanuit een langetermijnvisie, of stoppen en consolideren. De eerste groep handelt vanuit de overtuiging dat de markt zich zal herstellen en dat gebrek aan concurrenten juist nu kansen biedt.
 
Kijkend naar de praktijk van Simmons & Simmons en berichten uit de markt, zitten investeerders en beleggers in real estate vooral in die eerste groep. Het aantal real estate M&A transacties lijkt – in tegenstelling tot corporate M&A –voorlopig nog niet af te nemen.  

Rob Hendriks is partner Corporate Real Estate M&A bij Simmons & Simmons LLP

Gerelateerde artikelen