Raymond Timmer (Alvarez & Marsal): ‘Liever resultaten dan powerpoints’

Raymond Timmer over zijn plannen met de strategietak van Alvarez & Marsal.

Onlangs sloot Raymond Timmer zich als partner aan bij Alvarez & Marsal. Hier zal hij de strategietak van het advieskantoor verder uitbouwen, met een specifieke focus op commerciële due diligence en advies aan private equity-fondsen. “Private equity-fondsen zijn op zoek naar tastbare verbeteringen in hun portfolio-bedrijven. Die aanhoudende ‘push’ creëert kansen voor adviseurs in alle fasen van de deal cycle, van due diligence tot post-merger integratie.”

De carrière van Raymond Timmer begon op grote afstand van de glimmende kantoren van de financiële wereld. Hij groeide op in Amsterdam-West als zoon van een slager, en als jongen hielp hij al mee in de winkel: ‘varkensbuikjes uitbenen en vooral heel veel schoonmaken.’

Hij bleek goed te kunnen leren, en belandde als management trainee bij de Rabobank. Daar leek hij goed op zijn plaats, zeker op de afdeling die zich bezighield met de financiering van bedrijfsovernames. Maar het was hem uiteindelijk toch te oppervlakkig: “Als bankier had je meestal niet het volledige detail-inzicht in de bedrijven waar je zaken mee doet. Ook bij fusies en overnames: je moest destijds altijd op grond van beperkte gegevens deals financieren. Dat is tegenwoordig trouwens wel anders ”

Bij KPMG, zijn volgende werkgever, was dat wel anders. Hier leerde hij bedrijven ‘financieel binnenstebuiten te keren’ op de afdeling financiële due diligence. Maar ook dit werk bleek uiteindelijk niet helemaal bevredigend. Gaandeweg kwam hij erachter dat zijn passie vooral lag bij strategie en commercie, zaken die bij een financiële due diligence minder ter sprake komen. Dit bracht hem ertoe om samen met een senior strategie partner een commerciële due diligence-praktijk binnen KPMG op te zetten, het latere KPMG Strategy & Operations waar Timmer tot voor kort het hoofd van was. Een gouden zet: deze afdeling groeide van twee naar bijna 300 mensen in de ruim twintig jaar dat Timmer eraan verbonden was.

Toch besloot Timmer om te vertrekken. “Ik wilde terug naar de basis. Weer een team bouwen in plaats van tientallen mensen te moeten managen. En ik wilde me weer veel meer toeleggen op het direct adviseren van klanten.”

Bij Alvarez & Marsal kan dat: hier gaat hij de komende jaren de strategietak verder uitbouwen. De behoefte aan dergelijke dienstverlening onder partijen die zich richten op fusies en overnames is aanzienlijk, denkt Timmer. Zeker bij private equity-partijen, de doelgroep waarop hij zich voornamelijk wil richten. En Alvarez & Marsal is dan wel niet de enige partij die dergelijke diensten aanbiedt, het kantoor is hier wel bijzonder goed voor geschikt. In alle fasen van de ‘cyclus van aankopen, managen, verbeteren en verkopen’ kan het kantoor private equity-partijen van dienst zijn.

Goed gepositioneerd
“Private equity-firma’s beschikken nu eenmaal niet altijd over de interne middelen of gespecialiseerde kennis om alle aspecten van de investeringscyclus zelf af te handelen. Daarom schakelen ze regelmatig externe adviseurs zoals Alvarez & Marsal in om hen te ondersteunen”, zegt Timmer. “Ze zijn voortdurend op zoek naar tastbare verbeteringen in hun portfolio-bedrijven. Die aanhoudende ‘push’ creëert kansen voor adviseurs in alle fasen van de deal cycle.” Behalve om de commerciële due diligence – een grondige analyse van de markt, de concurrentiepositie van een overnamekandidaat en groeimogelijkheden – hebben private equity-partijen ook behoefte aan experts op het gebied van de operationale, financiële, juridische en andere vormen van due diligence, aan consultants die kunnen helpen verbeteringen door te voeren bij de integratiefase na de overname en aan adviseurs die weten hoe het verkoopklaar maken van bedrijven of bedrijfsonderdelen in goede banen kan worden geleid. Alleen al in Nederland en België heeft private equity miljarden geïnvesteerd en is de vraag naar dit soort M&A-gerelateerde diensten aanzienlijk.

Alvarez & Marsal kan alle M&A-gerelateerde diensten bieden die mogen worden verwacht van een all-round adviseur voor private equity-firma’s. En is niet alleen ‘ready’, maar ook ‘willing and eager’: “Alvarez & Marsal is wereldwijd een leidende partij in turnaround management en restructuring. Het pragmatisme en de drang om zaken voor elkaar te krijgen die we door onze ervaring in turnaround management en restructuring altijd in ons DNA hebben, blijven ook aanwezig als we ons met andere activiteiten bezighouden. Wij nemen ook alleen opdrachten aan waar we denken dat we daadwerkelijk wat te bieden hebben”, benadrukt Timmer. “Bij veel consultants is het einddoel vooral een prachtig rapport. Wij hebben liever prachtige resultaten dan gelikte powerpoints.”

Alvarez & Marsal heeft ook een ‘competitive edge’ omdat het kantoor een sectorgebaseerde organisatiestructuur heeft. Dit houdt in dat teams worden samengesteld op basis van hun expertise in specifieke industrieën, ongeacht hun geografische locatie.

Timmer ervaart dit als een groot voordeel, omdat hij bij A&M binnen afzienbare tijd de juiste specialisten om zich heen kan verzamelen. Anders dan kantoren die geen duidelijke specialisatie hebben, of die worden gehinderd doordat ze als een netwerk van onafhankelijke nationale entiteiten opereren, die weliswaar samenwerken, maar een grote mate van autonomie behouden. Uiteraard werken de sectorspecialisten binnen Alvarez & Marsal samen met adviseurs die vakinhoudelijk gespecialiseerd zijn en daarbovenop ervaring hebben in de betreffende sectoren. Zoals Timmer zelf, die veel commerciële due diligence-opdrachten heeft uitgevoerd in de ICT, Telecom en de maakindustrie.

Toekomstvisie
Die sectoren en specialismen blijven zich bovendien ontwikkelen, aangezien de behoeften van klanten nu eenmaal ook veranderen. Timmer noemt drie ontwikkelingen die zich volgens hem de komende jaren zullen laten gelden in de private equity-sector en waar ook Alvarez & Marsal op zal inspelen.

In de eerste plaats de verdere opkomst van generatieve AI. “Een grote game-changer”, zegt hij. “Vooral in de softwareontwikkeling en elders in de ICT-industrie. AI kan processen versnellen, wat leidt tot snellere productontwikkeling en een veranderend concurrentielandschap. Dat heeft invloed op de waardering van bedrijven. Bij iedere due diligence in de ICT-industrie is de impact van Gen AI op de business topic nummer één.”

Een tweede trend is de aanhoudende focus op supply chain management. De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van wereldwijde toeleveringsketens blootgelegd. Timmer denkt dat bedrijven blijvend aandacht zullen besteden aan de betrouwbaarheid en veerkracht van hun supply chains. En daarnaar handelen.

Dit heeft invloed op M&A-activiteiten – denk aan bedrijven die willen ‘nearshoren’ of diversificeren aan de inkoopzijde of zelfs op zoek gaan naar overnamekandidaten die hun supply chain kunnen versterken. Zelf is Timmer betrokken bij een bedrijf dat een deel van de productie niet meer uit het Verre Oosten wil halen maar uit Portugal: “Misschien iets duurder. Maar kwalitatief net zo goed. En het biedt meer zekerheid dat je spullen volgens plan zullen worden geleverd.” De pandemie heeft ook de noodzaak voor bedrijven om snel te kunnen reageren op veranderende omstandigheden onderstreept. Dit heeft geleid tot een grotere waardering voor operationele flexibiliteit en het vermogen om snel strategische beslissingen te nemen – gebieden waarin M&A-adviseurs zoals Timmer een cruciale rol kunnen spelen.

Tot slot spelen ESG-criteria een steeds grotere rol bij fusies en overnames: “Investeerders en bedrijven letten steeds meer op de impact van hun activiteiten op het milieu en de maatschappij. Dit betekent dat bedrijven die goed presteren op ESG-gebied aantrekkelijker worden als overnamekandidaat.”

Tegelijkertijd blijken ESG-doelstellingen en de operationele realiteit nogal eens te conflicteren. “Geen wonder dat sommige bedrijven die zichzelf heel strak hebben gezet op ESG-criteria nu proberen wat terug te krabbelen. Terwijl ze waarschijnlijk beter kunnen proberen om op ESG-eisen te acteren zonder hun operationele efficiëntie te compromitteren. Niet door hier en daar wat initiatieven te ontwikkelen, maar door ESG in te bakken in je business en operating model. En om als overnemend bedrijf of als investeerder een zorgvuldige afweging te maken tussen ESG-prestaties en operationele effecten bij het beoordelen van potentiële deals.”

Alvarez & Marsal is partner van de M&A Community

Related articles