Rainmakers J.P. Morgan, ING, Allen & Overy en Lexence zien opkomst strateeg

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:44
De markt daalt, maar de waarde van private-equitydeals groeit. Dealmakers van J.P. Morgan, ING, Allen & Overy en Lexence zien geen eind aan de private-equity-hausse en verwachten een grotere rol van de strategische koper.

>> Zie ook de full page halfjaarupdate League Tables H1 2017 in FD.

In de markt is een tegenstrijdige beweging zichtbaar, blijkt uit cijfers van MenA.nl. De waarde van alle deals is het eerste halfjaar gekelderd, terwijl de waarde van private-equitydeals sterk is gestegen. In deze periode hadden J.P. Morgan, ING, Allen & Overy en Lexence het grootste marktaandeel, getuige hun nummer-één-posities in de league tables. We vroegen de topdealmakers van deze kantoren naar hun kijk op de huidige M&A-markt.

Prijzen onveranderd hoog 

Cassander Verwey, managing director en Head of M&A Benelux bij J.P. Morgan, ziet nog veel interesse van strategische kopers. “Strategische kopers zijn op zoek naar hoge kwaliteit assets die qua profiel en strategie passen bij de bestaande portfolio, en die lange termijn waarde en groei creëren voor aandeelhouders. Daarnaast geldt dat financiële investeerders nog steeds op grote hoeveelheden ongeïnvesteerd vermogen zitten. Ook zij zijn bereid te betalen voor kwaliteit. Dit alles betekent dat prijzen onveranderd relatief hoog zijn en het exitklimaat derhalve gunstig is.” Naast de strategen en investeerders ziet Verwey een derde groep die invloed uitoefent op de M&A-markt. “Aan de publieke kant is het niveau van activisme en vijandige activiteit ongekend hoog, hetgeen een nieuwe realiteit voor Nederlandse beursfondsen betekent.”

Karine Kodde
Verwey werkte bij de verkoop van Bureau van Dijk door investeerder EQT – één van de grootste deals van het eerste halfjaar – samen met advocaat Karine Kodde van Allen & Overy. Zij ziet een toename aan overnames door strategische partijen. “De huidige M&A-markt kenmerkt zich met name door een toename in grote strategische deals. De eerste helft van 2017 was een ‘verkoopmarkt’ met veel activiteit in de PE-sector, en actieve infrastructuurfondsen als kopers op de Nederlandse markt.”

Internationele strateeg heeft Nederland gevonden

Rob van Veldhuizen ING
De opkomst van de strategische koper is Rob van Veldhuizen, Head of M&A Netherlands bij ING, ook opgevallen. “We zien in onze praktijk op dit moment heel veel M&A-activiteit gedreven door de gunstige economische omstandigheden gecombineerd met extreme liquiditeit van zowel equity als debt. De markt wordt gevoed door de sterke toename van private-equityfondsen. Daarnaast weten internationale strategische kopers de weg naar de Nederlandse overnamemarkt goed te vinden. Een ideaal exitmoment dus voor veel investeerders en DGA's.”

Luc Habets
Luc Habets, partner bij Lexence, denkt dat een goede investeerder niet wordt weerhouden van een overname door hoge waarderingen. “Private-equitypartijen die werkelijk waarde toevoegen bij het begeleiden van (internationale) groei of bij transities naar nieuwe businessmodellen doen het goed op de overnamemarkt. Zij zijn om die reden in staat om relatief hoge prijzen te betalen”

Lees ook:
ING adviseert bij meeste deals in H1 2017
Zakenbank J.P. Morgan doet grootste deals H1 2017
Lexence meest actieve dealmaker eerste halfjaar 2017
Allen & Overy doet grootste deals eerste halfjaar 2017
Private equity piekt in eerste halfjaar 2017
Waarde overnames keldert in eerste halfjaar van 2017 

Gerelateerde artikelen