Rabo-bankier Hugo Bongers hoofd fintechfonds ABN AMRO

Hugo Bongers wordt het nieuwe hoofd van de Digital Impact Fund (DIF) van ABN AMRO. De leveraged-financebankier komt over van Rabobank keert met de overstap weer terug naar zijn oude liefde, investeren. 

“Ik wilde graag terug naar de investeringskant. Als investeerder kun je meer impact hebben op een onderneming dan als kredietverstrekker”, licht Hugo Bongers toe. De afgelopen vijf jaar hielp hij klanten van de Rabobank aan (overname)financiering. Daarvoor werkte hij voor het investeringsfonds van de Friese familie Strikwerda. IT-ondernemer Rinse Strikwerda bracht in 1998 zijn IT-onderneming Tas Groep naar de beurs en investeert sindsdien de opbrengsten via Strikwerda Investments in IT-bedrijven. 

Tien miljoen euro voor fintechbedrijven
De ervaring met IT was voor de recruiter van ABN AMRO een goede aanleiding om Bongers te bellen voor het Digital Impact Fund. Als hij in februari aan de slag gaat, zal hij op zoek gaan naar nieuwe investeringen voor het fonds. ABN AMRO heeft 10 miljoen euro gereserveerd om te investeren in innovatieve startups die zich bezighouden met digitalisering van financiële producten en diensten. Het fonds investeert in startups die producten en technologieën ontwikkelen die van meerwaarde zijn voor de zakelijke of particuliere klanten of voor de bedrijfsvoering van ABN AMRO zelf. Het bedrag van een investering ligt tussen de 250.000 en 1.500.000 euro. In mei 2016 investeerde het fonds in het Zweedse fintechbedrijf Tink. In zijn nieuwe functie zal Bongers samenwerken met het team van Chief Digital Officer Frank Verkerk

Met de carrièreswitch verdwijnt Bongers niet van de radar van Alex van Groningen (de uitgever van MenA.nl). Sterker nog, als investeerder blijft hij verbonden met de M&A Community en daarbij wordt hij met open armen ontvangen door Fintech de Community. Het eerstvolgende event op 21 april wordt – alsof het zo heeft moeten zijn – gehost door de oude werkgever van Bongers: de Dutch Fintech Awards.

Gerelateerde artikelen