Raad van State tegen overnameverbod in zorg

De Raad van State (RvS) vindt is tegen de nieuwe wetgeving waarmee de regering wil verbieden dat zorgverzekeraars ziekenhuizen en andere zorgaanbieders overnemen. Dat meldt persbureau Novum. Volgens de RvS kan het kabinet er ook voor kiezen dat de Nederlandse Zorgautoriteit alleen ingrijpt als dat nodig is.
Het wetsvoorstel om overnames door zorgverzekeraars te verbieden is dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer, en nu is ook het advies van de Raad van State openbaar. Het kabinet wil met de wet voorkomen dat de keuzevrijheid van patiënten wordt ingeperkt, bijvoorbeeld doordat verzekeraars veel ziekenhuizen overnemen en alleen eigen patiënten in die ziekenhuizen toelaten.
Het is volgens de Raad van State beter als de Nederlandse Zorgautoriteit per geval afweegt of de overname door kan gaan of niet. Zo beter een betere afweging tussen de kosten van de gezondheidszorg en de belangen van de patiënt kunnen worden gemaakt.
De raad wijst erop dat een verbod op overnames volgens het Europees recht wordt gezien als een belemmering. Dat betekent dat zorgverzekeraars een goede kans maken als ze het verbod bij de rechter aanvechten. Daarom zou de regering het verbod opnieuw in overweging moeten nemen.
 
Gerelateerde artikelen