PZEM grotendeels in Tsjechische handen

De Zeeuwse energiemaatschappij PZEM verkoopt een groot deel van zijn activiteiten aan het Tsjechische energieconcern EPH.

EPH neemt PZEM voor ongeveer 150 miljoen euro over. 

Na de deal komt onder andere de Sloecentrale bij Vlissingen, een moderne gasgestookte energiecentrale die elektriciteit levert aan industrie en huishoudens, volledig in Tsjechische handen. Ook de PZEM-onderdelen die energie leveren aan de zakelijke markt en energie verhandelen worden verkocht.

PZEM is nu nog in handen van de provincie Zeeland en gemeenten. Die zien het niet zitten om als publieke instellingen verder te investeren in de commerciële uitbreiding van het energiebedrijf, gezien de risico's die dat met zich meebrengt. De nieuwe eigenaar, die onder andere centrales heeft in Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, is wel van plan in de verdere groei van PZEM te investeren.

Eerder op dinsdag maakte het Franse Électricité de France (EDF) al bekend zijn belang van 50 procent in de Sloecentrale te verkopen aan EPH.

Niet alle onderdelen van het in 1919 opgerichte provinciale elektriciteitsbedrijf gaan over naar EPH. Zo blijft het Zeeuwse bedrijf voor 70 procent eigenaar van EPZ, dat de kerncentrale bij Borssele bezit. Alle overgebleven onderdelen gaan verder onder de naam Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH).
 

Gerelateerde artikelen