PwC doet fintech-arm noodgedwongen de deur uit

De financiële toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk verbiedt adviesorganisaties om bedrijven die audit-diensten afnemen tegelijkertijd ook fintech-diensten te verkopen. Dat leidt bij PwC tot het besluit om de eigen fintech-arm waarover het beschikt op eigen benen te laten staan. Daarbij hoort ook een naamswijziging van eBAM naar LikeZero.

In de advieswereld is het al enige tijd niet meer toegestaan om tegelijkertijd controle- en adviesdiensten te leveren aan dezelfde klant. Deze op het oog vrij logische maatregel werd in 2013 in de wet opgenomen, om belangenverstrengeling te voorkomen en het controleniveau hoog te houden. Met de ontwikkeling die fintech de afgelopen jaren heeft doorgemaakt was het wachten tot het moment dat ook hier dergelijke maatregelen voor zouden gaan komen. 

Onder de noemer eBAM heeft accountants- en advieskantoor PwC technologie ontwikkeld waarmee het banken en andere financiële instellingen voorziet van geautomatiseerde ondersteuning om contracten op te stellen die volledig compliant zijn met staande wet- en regelgeving. Een grote uitdaging van wet- en regelgeving is dat deze regelmatig onderwerp is van revisie, iets wat evidente compliance-risico’s met zich meebrengt. Naar eigen zeggen gebruiken enkele van ‘s werelds grootste financiële spelers deze technologie. 

Deze technologie mag PwC voortaan echter niet zelf meer aanbieden aan klanten waarvoor het bedrijf ook reeds de boeken controleert. Dat is het gevolg van nieuw beleid van de Financial Reporting Council (FRC), vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland. De FRC verbiedt voortaan het verkopen van controlediensten en fintech-diensten zoals eBAM aan één en dezelfde klant. Dat geldt zowel voor bestaande audit-klanten als voor nieuwe audit-klanten.

LikeZero

PwC zet de fintech-arm daarom op eigen benen, waarbij voor een nieuwe naam is gekozen, te weten LikeZero. PwC verkoopt LikeZero aan het huidige management, dat financieel ondersteund wordt door private equity-maatschappijen Souter Investments and Manfield Partners.

Gerelateerde artikelen