NVP niet blij over toon van Nijboer

De PvdA wil dat er een einde komt aan het 'sprinkhanengedrag' van private investeerders en dient een nota in. De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) hekelt de toon van de sociaal-democraten, en Henk Nijboer in het bijzonder.
PVDA stelt dat private equity partijen soms bedrijven overnemen, ze volladen met schulden om ze vervolgens weer te verkopen. Dergelijke praktijken zijn schadelijk voor personeel, klanten en schuldeisers, aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
V&D, Kinderopvangorganisatie Estro en afvalbedrijf Van Gansewinkel zijn voorbeelden van Nederlandse bedrijven die de dupe werden van het agressieve gedrag van private investeerders (private equity). Die ontslaan vaak personeel om ze vervolgens tegen lagere salarissen of tegen slechtere arbeidsvoorwaarden weer aan te nemen. Via bepaalde constructies wordt bovendien vaak belasting ontweken.
 
Reactie NVP
In een reactie laat branchevereniging NVP weten dat het geen bedrijven kent die door private equity naar de gallemiezen is geholpen."De NVP kent geen bedrijven die ten onder zijn gegaan aan private equity investeerders," aldus de NVP die aangeeft initiatiefnota uitgebreid te bestuderen. "Vooruitlopend hierop vindt de NVP de keuze van zijn woorden over de sector in zijn persbericht beneden alle peil." 
Nijboer doet in een initiatiefnota twaalf voorstellen die paal en perk moeten stellen aan het schadelijke gedrag van de ‘sprinkhanen’. Zo wil hij dat bedrijven die door private equity worden overgenomen niet met hun eigen bezittingen garant staan voor de overnameschuld. Ook wil hij dat het overgenomen bedrijf geen geld mag lenen aan de aandeelhouder om de overnameschuld af te lossen. Ook de positie van de ondernemingsraad moet bij dit soort overnames versterkt worden, aldus de PvdA. Nijboers initiatiefnota zal op een later moment besproken worden in de Tweede Kamer.
(ANP)
 
Gerelateerde artikelen