‘Protectionisme risico voor groei EU’

De economische vooruitzichten in Europa zijn rooskleurig. De groei in de EU blijft met 2,3 procent dit jaar en 2 procent in 2019 sterk. De verwachting voor Nederland zit daar met 3 procent voor 2018 en 2,6 procent volgend jaar ruim boven. Maar externe factoren, zoals protectionisme op de wereldmarkt, kunnen deze zonnige voorspellingen verstoren, waarschuwt de Europese Commissie in haar jaarlijkse lenteprognoses.

"Europa blijft profiteren van robuuste groei, waardoor de werkloosheid in tien jaar niet meer zo laag is geweest’’, aldus EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken). ,,De investeringen nemen toe en de openbare financiën verbeteren. Het gemiddelde begrotingstekort in de eurozone zal dalen tot 0,7 procent van het bbp. Het grootste risico voor deze rooskleurige verwachtingen is protectionisme, wat niet de nieuwe norm moet worden.’’

Daarmee verwijst de Fransman naar de handelsspanningen tussen Europa en de Verenigde Staten. President Donald Trump dreigt onder meer met invoerheffingen op staal en aluminium voor de EU als per 1 juni geen oplossingen zijn gevonden voor wat hij oneerlijke markttoegang voor Amerikaanse producten in de EU noemt.

Volgens Brussel moet de EU zich wapenen tegen deze dreigingen met gezonde begrotingen en financiële buffers, en door productiviteit en investeringen aan te moedigen.

Voor Nederland stelt de commissie de groeiverwachting dit jaar nog een tandje bij: drie maanden geleden ging ze uit van 2,9 procent, nu dus 3. Ze voorspelt dat de lonen dit jaar met gemiddeld 2,7 procent zullen stijgen en in 2019 met 3,3 procent, ,,aanzienlijk meer dan de gemiddelde 1,8 procent in de laatste tien jaar.’’ De inflatie zal van 1,3 procent in 2017 geleidelijk blijven stijgen tot 1,6 in 2018 en 2,2 in 2019.

Door de groei en het begrotingsoverschot denkt de commissie dat de Nederlandse overheidsschuld verder zal dalen naar ver onder de EU-norm van 60 procent van het bbp, naar 53,5 procent dit jaar en iets boven 50 in 2019. Ze waarschuwt dat ,,lagere gasopbrengsten’’ een budgettair risico vormen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen