Prosus vangt 12,3 miljard door verkoop aandelen Tencent

In totaal werd een belang van 2 procent in het Chinese internetbedrijf van de hand gedaan. Met de opbrengst wil Prosus geld vrijmaken voor investeringen in opkomende sectoren en de overnamekas spekken, zo geeft het bedrijf aan.

Volgens financieel persbureau Bloomberg is de transactie van 191.890.000 aandelen de op één na grootste verkoop van aandelen ooit. Alleen de verkoop van 20,7 miljard dollar aan aandelen van verzekeraar AIG door de Amerikaanse overheid, die het concern tijdens de financiële crisis redde, was omvangrijker

Prosus heeft na de megaverkoop nog altijd 28,9 procent van de aandelen in handen. De investeerder heeft met Tencent afgesproken de komende drie jaar zijn belang niet verder af te bouwen.

Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers, dat zijn techinvesteringen in 2019 op eigen benen zette. Naspers stak in 2001 32 miljoen dollar in het toen nog relatief kleine internetbedrijf Tencent. Inmiddels is de Chinese onderneming uitgegroeid tot een techconcern waarvan de activiteiten zich uitspreiden over chatdiensten, betalingen en games. In 2018 verkocht Naspers ook een belang van 2 procent in Tencent.

(ANP)

Gerelateerde artikelen