Stel de lastige vragen in private equity
Actief zijn in private equity vraagt veel van de professional, aangezien je heel wat bordjes in de lucht moet houden. Zo moet je niet alleen bedrijfskundig sterk zijn om de doelen van de overname te realiseren, maar ook alles weten van schuldconstructies en belastingplanning – en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vaardigheden die nodig zijn om geld op te halen bij de Limited Partners.
Genoeg redenen voor iedereen met interesse in PE om snel en goed bijgepraat te worden over deze manier van investeren bij het Amsterdam Institute of Finance bij het programma ‘Private Equity’. We schuiven aan bij de programmadagen van Professor Cyril Demaria. Demaria is niet alleen verbonden aan verscheidene business schools, maar schreef ook het standaardwerk over private equity en is daarnaast zelf succesvol actief als investeerder.
“Door het stellen van lastige vragen komen de kansen van een business case aan het licht.”
Investeren volgens de Socratische methode
Met uitdagende opdrachten en flink wat humor loodst Demaria de studenten door de lastige stof. Twee grote thema’s blijven terugkomen, los van de technische vaardigheden zoals het hanteren van waarderingsmethodes. Aan de ene kant moet iedereen die in PE actief is bereid zijn om diep in de materie te duiken en uitgebreid de cijfers van het onderhavige bedrijf te bestuderen en die cijfers in de context van de markt kunnen plaatsen. Demaria hanteert daarbij de Socratische methode: door het stellen van lastige vragen en het bevragen van de aannames achter de business as usual komen de kansen en uitdagingen van een business case aan het licht.
Ten tweede stelt Demaria dat private equity een vak is voor evenwichtskunstenaars die goed het midden kunnen houden tussen de belangen van de bedrijven en de belangen van de achterliggende investeerders.
De psychologie van de deal: bouw vertrouwen met strategisch formuleren en pitchen
Het feit dat Demaria zelf veel ervaring heeft in het vak merk je aan het feit dat hij niet bang is om de theoretische modellen los te laten en de rol van het onderbuikgevoel ook een plaats te geven in zijn programmadagen. Demaria raadt zijn deelnemers dan ook aan om goed te kijken naar de psychologie van de deal en de manier waarop er door verschillende formulerings- en pitchstrategieën vertrouwen op kan worden gebouwd in de deal – want dikwijls is het niet de partij die de grootste zak geld op tafel gooit, maar de partij die het meeste vertrouwen biedt.
Ook is er niet altijd de tijd voor een grondige analyse en is veel data gewoon simpelweg niet beschikbaar: in dat geval moet je soms gewoon op het gevoel beslissen – een gevoel dat je het best kan aanscherpen door veel ervaring op te doen in de markt.
Bij de lunchgesprekken blijkt wel dat de deelnemers van het programma bijzonder uiteenlopende achtergronden hebben met navenant verschillende motivaties om aan het programma mee te doen. Zo zitten er mensen in de zaal die recent in het private equity-vak zijn begonnen en die in korte tijd veel moeten bijleren. Ook zijn er werknemers van grote corporates die aan de andere kant van PE-deals zitten en die benieuwd zijn hoe de deal er van de andere kant van de tafel uitziet.
Ook spreken we een ondernemer die op zoek is naar een PE-huis om zijn zaak verder te doen groeien en graag op niveau mee wil praten. Als we vragen naar de ervaringen van de deelnemers, dan wordt het duidelijk dat het grootste voordeel van het programma het feit is dat je in de interactieve omgeving van een fysieke classroom toch een heel stuk beter leert dan vanuit een boek of een online training.
Het programma vindt plaats in het Hilton Doubletree in het hart van Amsterdam. Deelname aan het programma geeft ook toegang tot het alumninetwerk van het Amsterdam Institute of Finance waardoor je waardevolle contacten kan opdoen met private equity-professionals in Amsterdam en ver daarbuiten.
Amsterdam Institute of Finance is kennispartner van de M&A Community