Private financiers investeren wereldwijd minder vaak in startups

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben private financiers minder vaak geïnvesteerd in startups dan in de eerste drie maanden van 2016. Het aantal transacties daalde van 2008 in de eerste drie maanden van 2016 tot 1886 in het tweede kwartaal van 2016. Toch steeg de totale waarde van de investeringen licht, van $26,5 miljard in de eerste drie maanden tot $27,4 miljard in het tweede kwartaal.

Dit blijkt uit onderzoek dat KPMG en CB Insights iedere drie maanden uitvoeren naar de wereldwijde markt voor durfkapitaal.

Terughoudender

De waardestijging werd met name veroorzaakt door investeringen van meer dan $1 miljard in bijvoorbeeld Uber, Snapchat en Didi Chuxing. “Twijfels over de enorme waarderingen die op dit moment aan startups worden toegekend, een IPO-markt die zich niet verder ontwikkelt, de mogelijke gevolgen van Brexit en aanhoudende zorgen over de macro-economische ontwikkelingen, temperen op dit moment het aantal transacties”, zegt Daniël Horn van KPMG Innovative Startups. Horn: “Investeerders zijn duidelijk terughoudend geworden en richten zich derhalve meer op ondernemingen die duidelijk aangeven hoe zij winstgevend willen worden, over een gedegen businessmodel beschikken en laten zien dat zij hun kosten beheersen.”
 
Dip in Europese investeringen door Brexit

Ondanks een stijging van het aantal transacties in Europa, daalde de omvang van de investeringen voor het eerst sinds 2014 onder het niveau van $3 miljard. In het tweede kwartaal werden 385 transacties gerealiseerd met een waarde van $2,8 miljard. In de eerste drie maanden waren dit 365 transacties met een waarde van $3,5 miljard. De daling was met name een gevolg van verminderde investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Vergeleken met de eerste drie maanden daalde de investeringen in Britse startups in het tweede kwartaal met meer dan 40%. Horn: “Het is duidelijk dat Brexit en de onzekerheid over de gevolgen die deze beslissing zal hebben, hierbij een belangrijke rol spelen. Hoewel de uitslag van het referendum in eerste instantie voor veel onrust in de markt zorgde, zien we de rust enigszins terugkeren nu duidelijk wordt dat het proces van afscheiding nog jaren gaat duren. Mijn verwachting is dan ook dat de Europese investeringen op korte termijn weer zullen aantrekken. Veel investeerders hebben veel geld op de plank liggen. Nu de rust rond Brexit terugkeert, zullen zij dit kapitaal willen investeren. Een aantal investeerders heeft inmiddels publiekelijk aangekondigd dat het ‘business as usual’ is en dat zij zullen blijven investeren in Britse bedrijven.”
 
Kunstmatige intelligentie in opkomst

Uit het onderzoek blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar vooral is geïnvesteerd in artificial intelligence en virtual reality. Andere sectoren, zoals de digitale zorg, trokken duidelijk minder kapitaal aan. De investeringen in startups die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden, namen toe van $576 miljoen in de eerste drie maanden van dit jaar tot $624 miljoen in het tweede kwartaal. Horn: “Als wij kijken naar innovatie, dan zien we dat veel investeerders zich richten op de mogelijkheden om activiteiten te automatiseren die traditioneel door mensen worden verricht. De mogelijkheden hiervoor zijn legio, van zelfrijdende auto’s, oplossingen op het gebied van de zorg tot  de inzet van robo advisory. Voorbeelden van bedrijven die de afgelopen maanden een kapitaalinjectie kregen zijn Pathway Genomics, een bedrijf gespecialiseerd in DNA testing, en Digital Reasoning Systems, een onderneming die zich vooral bezig houdt met de mogelijkheden van cognitief computergebruik.”

• Venture Pulse Q2 2016

Gerelateerde artikelen