Private equitysector worstelt met dry powder en deals

Institutionele beleggers boos omdat teveel bedrijven op de plank liggen.

Volgens S&P Global Market Intelligence beschikten private-equityfirma’s eind vorig jaar over een recordbedrag van 2,59 biljoen dollar aan kasreserves die beschikbaar waren voor buy-outs en andere investeringen. Bijna een kwart van dat geld was in handen van 25 van de grootste investeerders in de sector, waaronder Apollo Global, Blackstone, KKR, CVC Capital en Advent International.

Volgens de Financial Times staat de sector voor de uitdaging om tal van assets te verkopen en te investeren in nieuwe kansen. Dit in omstandigheden waarin het aantal exits van private equitybedrijven in geen tien jaar zo laag waren als in het laatste kwartaal van 2023, aldus cijfers van adviesbureau Bain & Co.

Volgens Bain & Co bezitten de private equitybedrijven voor een recordbedrag van 2,8 biljoen dollar aan onverkochte investeringen. Bain spreekt over “een torenhoge achterstand” in het afstoten van bedrijven.

Volgens de Financial Times is er de nodige ongerustheid over al die bedrijven die maar niet verkocht kunnen worden. Op de achtergrond roeren zich boze institutionele beleggers, die erop rekenen dat ze hun belegde vermogens met winst terugzien van de private equitybedrijven. Dit geld sijpelt de laatste jaren wel terug naar de beleggers, maar het is niet de grote stroom waarop wordt gerekend.

Gerelateerde artikelen