Private equity-fondsen Benelux gematigd optimistisch

Ondanks de huidige economische situatie wereldwijd blijven private equity-fondsen in de Benelux voorzichtig optimistisch over 2016. Ze verwachten dat hun activiteiten met 1,7% groeien. Hun prioriteit blijft het investeren in nieuwe bedrijven, maar daarnaast krijgt het verkopen van bedrijven uit hun portfolio de meeste aandacht.

Dat blijkt uit de European Private Equity Outlook 2016, waarvoor Roland Berger een enquête heeft gehouden onder 2.600 personen werkzaam bij private equity-fondsen in heel Europa. Het adviesbureau vroeg de fondsmanagers naar hun verwachtingen voor het komende jaar. Het is de zevende keer dat Roland Berger de vooruitblik presenteert.

Duitse PE-fondsen meest optimistisch

De private equity-fondsen in Duitsland zijn het meest optimistisch over 2016, met een verwachte groei van 3,2%. Hun collega’s in Griekenland zijn het somberst: zij voorzien een krimp van 0,2%. Hun voorspellingen hangen samen met de verwachtingen omtrent de politieke stabiliteit, de beschikbaarheid van ‘goedkoop geld’ (dankzij de lage rente) om overnames mee te financieren en de algemene economische situatie – de factoren die volgens de fondsmanagers de grootste invloed hebben op de prestaties van hun fondsen.

Vluchtelingencrisis

De meesten van hen verwachten dat de politieke stabiliteit afneemt. Ze wijten dat vooral aan de vluchtelingencrisis die vrijwel alle Europese landen bezighoudt. “Desondanks maken de private equity-fondsen zich weinig zorgen over de algehele staat van de economie,” zegt David van der Does, partner van Roland Berger in Amsterdam.

Midcapsegment

De fondsmanagers verwachten dat het overgrote deel van de transacties (83%), zoals gebruikelijk, plaatsvindt in het Midcapsegment tot 250 miljoen euro. “Hoewel grotere deals zeldzaam blijven, zijn er aanwijzingen dat er nog enkele largecap-transacties aankomen,” zegt Sameer Mehta, principal van Roland Berger in Amsterdam. “Die grote deals zullen zich wel beperken tot sectoren als de farmaceutische industrie.”

Techbedrijven

De aantrekkelijkste sectoren voor private equity zijn technologie en media, meent 65% van de geïnterviewden – een stijging van 19% ten opzichte van de vorige Private Equity Outlook. Daarna volgen de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg (62%) en consumentengoederen en retail (60%). “De toename van de digitalisering maakt techbedrijven interessante overnamekandidaten,” aldus Mehta. “Veel industrieën zijn laat met de digitalisering begonnen en vinden het makkelijk om de inhaalslag te maken door overnames te doen.”

Topprioriteit

Roland Berger vraagt de fondsmanagers ook altijd naar hun prioriteiten voor het komende jaar. Investeren in nieuwe bedrijven voor hun portfolio blijft, net als in de voorgaande jaren, de topprioriteit. Opvallend in de Private Equity Outlook 2016 is dat de fondsmanagers zeggen het verkopen van bedrijven meer aandacht te willen geven dan het ontwikkelen van bedrijven in hun portfolio. Dat is voor het eerst sinds Roland Berger zeven jaar geleden begon met de Private Equity Outlook.

Die focus op het verkopen van  bedrijven sluit aan bij een eerdere studie van Roland Berger, What is holding back returns of European private equity? Daarin concludeerde het adviesbureau dat private equity-fondsen in hun maag zitten met een derde van de bedrijven in hun portfolio. Zij hebben die bedrijven al zeven jaar in portefeuille, wat de rendementen drukt. Van der Does: “Over het algemeen geldt: hoe langer de doorlooptijd van een bedrijf in het portfolio, hoe lager het rendement. En bedrijven zitten steeds langer in de portfolio’s, wat de focus op de verkoop ervan zou kunnen verklaren.”

Gerelateerde artikelen