Private Equity Summit voor minder armoede

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:00
250 bevlogen bezoekers aan de Private Equity Summit 2018 spraken over ‘the role of private equity in a moneyless world.’ Met toonaangevende sprekers als Volkert Doeksen, senior advisor The Carlyle Group, Machtelt Groothuis, co-founder Social Impact Ventures en Ynzo van Zanten, Choco Evangelist bij Tony’s Chocolonely.

Club Sandwich, dubbele espresso, glas verse jus d’orange, bruin café, door wind en golfslag dobberende bootjes aan de kade vanwege de Hiswa, mager voorjaarszonnetje… Aan de entourage ontbrak het sowieso niet. Maar waar het echt om ging, die hoofdrolspelers: 250 bevlogen bezoekers aan de door Alex van Groningen georganiseerde Private Equity Summit 2018 in Amsterdam, afgelopen woensdagmiddag. Vrouwen en mannen die meer willen horen en leren over ‘the role of private equity in a moneyless world.’ Met toonaangevende sprekers als Volkert Doeksen, senior advisor The Carlyle Group, Machtelt Groothuis, co-founder Social Impact Ventures en Ynzo van Zanten, Choco Evangelist bij Tony’s Chocolonely.

Om maar met die laatste te beginnen. Wat is de rol van private equity in een wereld die steeds minder lijkt te geven om geld en status? Om jonge mensen die niet malen om zo’n gelikte BMW op de riante oprit, maar net zo lief de bus of trein pakken? Ezri Joy Blaauw van Alex van Groningen beet met die vraag op bevlogen wijze de spits af.

En Ynzo Van Zanten legde op even indrukwekkende wijze uit hoe Tony’s Chocolonely opkomt voor de zwakke boeren in Ghana en Ivoorkust. Voor de kwetsbare cacaobonenplukkers die zelden het delicate chocolade eindproduct hebben mogen proeven. Voor die als werkslaven misbruikte kinderen, soms ontvoerd, soms weggekocht van hun ouders. Die niet mogen leren, maar wel moeten werken. Onder erbarmelijke omstandigheden.

>> Bekijk de foto's van het Private Equity Summit
>> Bezoek het komende Corporate M&A forum bij Simmons & Simmons op 17 mei

“Chocolade is de oplossing voor alles”, aldus Van Zanten op licht cynische toon. “Breek een blok, laat het in je mond smelten en je zit in de happy zone. Maar voor een reep die hier 2,65 euro kost, krijgt de boer in Afrika 12 schamele centen. Een omzet van 1300 euro per jaar betekent 60 cent per dag voor een vader met een vrouw en vier kinderen in Ivoorkust. Ver beneden de armoedegrens. En kijk, daar hebben wij iets aan gedaan.”

Ynzo schetst een schokkend beeld van wat zich op acht uur vliegen van Nederland afspeelt. Opdat wij chocolade kunnen weg peuzelen. In de met belangrijke spelers in de private equity scene afgeladen zaal wordt geschokt geluisterd. Een enkeling vraagt zich af of Tony’s Chocolonely de business vanuit Amsterdam-West inderdaad zonder winstbejag als eerste prioriteit runt. Maar de meeste bezoekers geloven Van Zanten zonder voorbehoud. “Wij willen bewustzijn creëren, tonen dat het kan, traceerbare cacaobonen, een eerlijke handel, sterker wordende boeren, minder armoede, toekomst voor kinderen… Tony’s maakt bewust, geeft het voorbeeld. En ja, goed voorbeeld doet

volgen. Hoop je dan maar.”

Het gaat om kleine dingen. Een chocoladereep die in ongelijke stukjes is verdeeld. Om op de kaart van West-Afrika, bakermat van de cacao, te lijken. Met twee landen in het midden. Togo en Benin, samen ruimte gevend voor een hele hazelnoot. “Als klein bedrijfje willen wij een deuk slaan in een vastgeroeste industrie. De chocolade industrie. Em we willen geen verbrijzelde hazelnoot, louter en alleen omdat er geen ruimte zou zijn. Togo en Benin zijn op onze repen dus één vlek. Maar vertelt het niet daar in Afrika…”

Het was op de private equity summit 2018 op locatie Zuidpool Amsterdam RAI sowieso een beetje de goednieuwsshow. Duurzaamheid, groen, voorjaar, dilemma tussen maatschappelijk en financieel optimum, zijn keuzes eigenlijk wel mogelijk? Ja dus! Legde Volkert Doeksen van The Carlyle Group hartstochtelijk uit.

“Ik heb inderdaad een stapje terug gedaan, werk nog 1 à 2 dagen in de week voor Carlyle, maar doe verder investeringen op eigen titel. Naast die gekochte werf voor zeilschepen en het onroerend goed. Sustainable investments? Zitten wij al sinds 2000 in, mede dankzij de pensioenfondsen ABP en PGGM. Want toen begon die aandacht voor duurzaam al. Inderdaad, omdat die twee fondsen erom vroegen, zijn we meegegaan. Waarschijnlijk waren we er destijds zelf totaal niet opgekomen. Maar uiteindelijk dus een win-winsituatie. Met een goede performance. Environmetal, Social and Governance (ESG) levert uiteindelijk ook nog eens een hogere beurswaarde op.”

Ondenkbaar dat het ‘nieuwe zakendoen’ ooit weer verdwijnt? “Ja, zegt Doeksen. “Dat denk ik wel, het is zo gegroeid. Wapenhandel en tabak, daar zitten we al twintig jaar niet meer in. Nu zijn sustainable investments niet meer weg te denken. Een must. Kopen wij anno 2018 een bedrijf, dan is die ESG-bijdrage één van de eerste zaken waarop we letten. Van groot belang geworden. Als Carlyle begonnen wij ook pas nadat APB en PGGM erop aandrongen. Maar later zagen we dat het door ESG betere bedrijven zijn geworden. Bedrijven die

wij kochten.”

Grote zorg op de summit, opgetekend uit tal van monden: de kloof tussen rijk en arm wordt groter, maar dient te worden gedicht. Voor die armen, maar ook voor lijfsbehoud. En oplossingen moeten meer uit het bedrijfsleven dan van de overheid komen. Zelfs het beladen woord ‘burgeroorlog’ viel. Als er op termijn geen oplossing komt voor de verschillen tussen zij die veel of alles hebben en zij die weinig of niets bezitten…

“Wij, van private equity, zijn niet goed in het verkopen van onszelf, wij houden ook niet van camera’s, weren de pers”, aldus Volkert Doeksen. “Maar ESG snel en efficiënt implementeren en je footprint achterlaten, verbeterd… Het moet en het kan en het gebeurt! Bij elk bedrijf waarin wij als The Carlyle Group nu investeren, speelt Environmental, Social and Governance een grote rol. Is chore value geworden.”

“Vorig jaar boekten wij 6% winst, 2% meer dan in 2016”, vult Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely aan. “Prima, ook omdat we een nieuwe fabriek hier in Amsterdam willen bouwen. Maar banken eisen veel meer. Wanneer wij goed nieuws brachten? Toen onze repen duurder werden! Om onze boeren in Afrika meer te kunnen betalen. En de consument begreep het. Want wij legden het uit. We willen impact maken, niet louter winst. En als ik straks op een schommelstoel zit, aan het einde van de rit, wil ik mezelf en mijn collega’s vragen of we het goed hebben gedaan.”

Ynzo van Zanten en Volkert Doeksen zijn doordrongen zijn van het belang van sociaal en duurzaam ondernemen, maar als co-host Herman Kaemingk van Loyens & Loeff aan het eind van de dag de balans opmaakt blijkt de sector nog niet zo ver

. “Je zou willen dat duurzaam investeren inmiddels een gepasseerd station was, maar het tegendeel is waar”, vertelt Niels Ruigrok van Dolfin Capital. Hij merkte tijdens een roundtablediscussie (in een bootje) dat veel collega-investeerders wel op de hoogte zijn van de ESG-ontwikkelingen, maar het nog niet meenemen in de investeringspraktijk. Charly Zwemstra van Main Capital Partners sluit zich bij Ruigrok aan. Hijzelf gaf eerder die dag een presentatie samen met ondernemer Rob Steneker van Roxit. Hieruit kwam sterk naar voren dat een goed gevoel voor wat er speelt in de maatschappij bepalend kan zijn voor het welslagen van een deal. Roxit is een softwarebedrijf die met name diensten levert aan overheden. Daarom houdt CEO Steneker zich dagelijks bezig met de maatschappelijke opgaven waar zijn klanten aan werken. Bij de gesprekken met potentiële geldschieters was het voor Steneker heel belangrijk dat een nieuwe aandeelhouder goed op de hoogte was van de maatschappelijke belangen die er in zijn veld spelen. Zwemstra had zijn huiswerk goed gedaan, want hij mocht in 2015 investeren in Roxit.

Ook bij Baker McKenzie werd het thema 'beleggingen met een positieve impact' uitgebreid behandeld tijdens de rondetafel op de boot. Investeren in energiebesparing, betere sociale omstandigheden, betere voeding, gezondheidszorg en het aanjagen van de cirulaire economie. Goed voor de wereld én goed voor de portemonnee. Ook het dilemma tussen maatschappelijk optimum en het financiële optimum van investeerders kwam ruim aan bod.Maakt de toenemende vraag om transparantie de maatschappelijk verantwoorde keuze steeds dwingender? Heeft bankfinanciering nog een rolbij sustainable PE investeringen? 

Aangrijpend waren de woorden van Joseph Oubelkas, één van de jongste IT-ingenieurs van Nederland. Niemand wacht op jou, je moet het zelf doen. Was zijn boodschap. En: geld is niet altijd belangrijk en doorslaggevend in het nemen van beslissingen. Joseph kan het weten.Hij start een succesvol eigen IT-bedrijf vlak na 2001, als IT-booming is. Studie, werk, liefde. Alles zit mee. Maar op zakenreis in 2014 slaat het noodlot toe. Op zakenreis in Marokko wordt Joseph gearresteerd. Onterecht wordt hij in de gevangnis gegooid en hij blijft jaren vastzitten. Onrecht, zoals later wordt vastgesteld. Maar voor Joseph Oubekas is het leed geleden. Hij vertelde over de intrinsieke drijfkracht die bij hem bovenkomt.en die hem leert te overleven. Ook dankzij de drive die Joseph als ondernemer heeft. 

Dr. Roland Mees, Director Sustainable Finance & Ethicist bij ING Bank, leidde de rondetafel in waarbij o.a. Gilde, Navitas, Active Capital, HPE, Shell, Eneco en Bencis in gesprek gingen over o.a. in hoeverre de gewenste dekkingsgraad van een pensioenfonds hen dwingt hen tot het maken van minder sustainable keuzes.

Bij Jurriën Appers van Triodos Investment Management is investeren met een maatschappelijke insteek dagelijkse kost. Via het Triodos Organic Growth fund investeert hij in bedrijven die biologisch en fair trade voedsel verbouwen. Hij ziet grote voordelen voor investeerders, omdat bedrijven die zichzelf als duurzaam presenteren dat ook moeten kunnen aantonen. Daarvoor moeten ze hun hele productieketen netjes op orde hebben en goed hebben gedocumenteerd, bijvoorbeeld via een B-Corp certificaat waar Nathan Gilbert een presentatie over gaf. Die extra aandacht en transparantie verkleint de kans voor de investeerder dat er na de deal een lijk uit de kast komt vallen – en de waardering bij de exit lager uitvalt.

Interessant voor u als M&A Professional:

1. Ontmoet professionals in M&A, corporate finance en private equity op inspirerende M&A-evenementen:
Corporate M&A Forum op 12 april bij Simmons & Simmons, Amsterdam
Het 1e Young M&A Forum op 17 mei bij Lexence, Amsterdam
M&A Criterium 2018 – Wielrennen met Sven Nys op 18 mei bij SV Kampong Hockey, Utrecht

2. Sluit u aan bij de M&A Community voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens het PE Summit, M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, via M&A Insight, M&A Database en League tables, in M&A Magazine en de Top 1000 Dealmakers 2019. Word dus vandaag lid. Plus: ontvang een gratis feestkaart (t.w.v. 500 euro) voor de M&A Awards en ontvang kosteloos een New Tailor maathemd (t.w.v. 169 euro). Profiteer nu. Meld u aan met de code ‘actie1’ via Mena.nl.

3. Ontmoet CFO's en Financieel Directeuren tijdens toonaangevende CFO-evenementen:
CFO Day België 2018 op 22 maart in Kasteel Wolvenbos, Kapellen (BE)
Leadership in Finance Summit 2018 op 18 april in Spant, Bussum
CFO Day Nederland 2018 op 6 juni in Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

Gerelateerde artikelen