Private Equity Summit: ESG vanuit drie invalshoeken

Last modified: 20 juli 2023 15:24
Als er één thema is dat de financiële wereld gaat raken is het de klimaatcrisis wel. Tijdens het Private Equity Summit op 25 mei spraken drie experts voor een zaal met private equity investeerders over hun perspectief op deze crisis... En over de kansen eraan te verdienen.

De investeringsaanpak van pensioenfonds APG 


De eerste spreker is Nienke Vledder van APG Asset Management. “De energietransitie gaat enorm veel aandacht krijgen van de APG’s van deze wereld", kondigde zij aan. “ESG (Environmental, Social & Governance, red.) is een enorm snelgroeiende industrie. In assetmanagement is themafocus een grote trend en ESG is één van dé grote thema's. Er is dan ook veel behoefte aan investeerders die hier verstand van hebben. Wij zijn er een portfolio in aan het opbouwen. Van het totale fonds van 250 miljoen euro hebben we nu 100 miljoen euro geïnvesteerd.”  

Eind 2021 maakte het grootste Nederlandse pensioenfonds ABP bekend te stoppen met beleggen in olie- en gasbedrijven. APG stapt er niet uit, maar hanteert de partnership approach. Vledder: “We zijn nauw betrokken bij de strategische agenda's, maar we zijn niet bepalend. Daarbij zit ESG helemaal verweven in onze complete investeringsaanpak.” 

APG zal ook blijven investeren in private equity. “Maar", deelde Vledder met haar gehoor, “we gaan ook zelf een fonds in house oprichten. We hebben de kennis hiervoor en de Total Cost of Ownership van een eigen fonds is een stuk lager.” Natuurlijk spelen de hoge vergoedingen van private equity hierin ook een rol. Maar de PE-managers in de zaal hoeven zich geen zorgen te maken, want “private equity blijft op lange termijn een hele interessante asset class voor ons.” 

Volle M&A-agenda in markt voor zonne-energie  


Daarna vertelde Stijn Vos van Esdec Solar Group (dat niet geheel toevallig de afkorting ESG heeft) over de strategie van zijn onderneming. “Esdec zit in het hart van de energietransitie", aldus Vos. “We leveren montagesystemen voor zonnepanelen die voor alle soorten daken geschikt zijn.”  

Het bedrijf is in 2004 gestart door twee broers die het systeem zelf hebben ontwikkeld en gepatenteerd. In 2014 zochten ze een manager om hen verder te helpen. Vos kwam aan boord middels een management buy-in en het bedrijf groeide van veertien miljoen omzet naar 40 miljoen euro. In 2018 kwam private equity firma Rivean aan boord en de broers zijn er inmiddels uitgestapt. “Samen met Rivean hebben we een aantal acquisities gedaan", vertelde Vos. “En de markt gaat nog vijf keer verdubbelen. Onze M&A-agenda is dan ook goed gevuld met 100 potentiële targets. Onze buy- & build strategie is gericht op het verkrijgen van intellectuele eigendommen, want we willen ons product nog verder doorontwikkelen.”  

Of er ook een IPO gaat komen? “Het bedrijf is er klaar voor, maar het is nog niet nodig", zei Vos. “En de beurs is ook niet geweldig momenteel.” Leveringsproblemen van panelen ervaart Esdec niet momenteel, maar er is wel een tekort aan mensen. “We hebben ook een sociaal programma opgezet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat kun je zien als een invulling van ESG.” 

Noodzaak tot kwantificeren ESG 


Tot slot is het woord aan Leonie Schreve die in januari van dit jaar bij PwC is begonnen met het uitrollen van ESG over de verschillende advisory teams. “We kunnen nu spreken van een ESG-markt. Die was er twintig jaar geleden nog niet", begon Schreve. “De private equity community is begonnen met ESG omdat het moet. Nu staan ze voor de uitdaging om inzichtelijk te maken hoe het waarde creëert. Bijvoorbeeld, wanneer je een bedrijf koopt dat het slecht doet op ESG-gebied, en je brengt verbeteringen aan alvorens het bedrijf weer te verkopen. Is dat zinvol?”  

Er komt op ESG-gebied enorm veel regelgeving aan in Europa. Dit wordt nu voor een groot deel neergelegd bij de financiële sector, en dat gaat weer leiden tot een giga-beweging op het gebied van kapitaalverschaffing. “Het is daarom essentieel voor PE-fondsen die in de toekomst nog kapitaal willen ophalen om hier alles van te weten", aldus Schreve. “De titel van deze sessie is ‘verdienen aan de klimaatcrisis’ en dat is een wat controversiële titel. Maar het klopt wel. Als we echt een radicale omslag willen in klimaat, moet je eraan kunnen verdienen en moet je het kwantificeren”, besloot de ESG-expert.   


Fotografie: Robert Tjalondo

Lees ook: Private Equity Summit 2022: Uitdagingen genoeg, maar ook kansen 
 

Related articles