PE-Marktanalyse: Stabiele exits en recordbrekende fondsenwerving in 2024

Europese private equity-markt herstelt na het zeer zwakke eerste kwartaal.

In een recent private equity (PE) rapport van PitchBook, kijkt de dataleverancier naar PE-ontwikkelingen in de eerste helft van 2024.

De mondiale activiteit op het gebied van PE-deals is relatief vlak gebleven in de eerste helft van 2024, waarbij Noord-Amerika vooroploopt in het herstel en de rest van de wereld achterblijft.

De mondiale PE-exit-activiteit was ook vlak in de eerste helft, waarbij Europa andere regio’s aanvoerde wat betreft aantal deals.

Terugkeer naar een verkopersmarkt
Specifiek over de Europese PE-markt zegt Nicolas Moura, PE-analist bij PitchBook, het volgende: “In het tweede kwartaal steeg de waarde van PE-deals, met een opeenvolgende stijging van 27,3 procent en een herstel van wat een van de slechtste kwartalen van de afgelopen jaren was voor Europese PE. De monetaire versoepeling heeft in Europa aan momentum gewonnen, waarbij de Europese Centrale Bank zich inzette om in juni eindelijk de rente te verlagen.”

“De dynamiek tussen kopers en verkopers van activa verschuift opnieuw en keert langzaam terug naar een verkopersmarkt”, vervolgt Moura. “Als we naar de EV/EBITDA-multiples in Europa kijken, kunnen we zien dat het cijfer over de laatste twaalf maanden 300 basispunten hoger is dan dat van 2023, aangezien de multiples opnieuw zijn gestegen na tekenen van monetaire versoepeling en de verwachting van herstel.”

Recordjaar voor fondsenwerving
De mondiale PE-fondsenwerving was veerkrachtig in de eerste helft van 2024, met 340,7 miljard dollar aan fondssluitingen sinds het begin van het jaar, en ligt op koers om de recordopbrengst van 577 miljard dollar van 2023 te overtreffen.

Het totale PE-vermogen onder beheer wereldwijd bedroeg in het derde kwartaal van 2023 5,5 biljoen dollar, waarvan 1,5 biljoen dollar dry powder vertegenwoordigde en 3,9 biljoen dollar de resterende waarde van eerder geïnvesteerd kapitaal vertegenwoordigde.

Take private deals
De totale waarde van take-private deals in Noord-Amerika en Europa bedroeg in het tweede kwartaal 61 miljard dollar, een verviervoudiging ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dit bedrag werd aanzienlijk verhoogd door één megadeal. Op 2 april 2024 maakte tech-investeerder Silver Lake bekend mediabedrijf Endeavour Group van de beurs te halen. Deze transactie met een aandelenwaarde van dertien miljard dollar en een geconsolideerde bedrijfswaarde van 25 miljard dollar is een van de grootste take-private deals door private equity ooit.

Lees ook: ‘Minderheidsaandeelheidshouder gecombineerd met actieve betrokkenheid’

Gerelateerde artikelen