Private Equity-investeerders richten zich vaker op de gezondheidszorg

2021 kende een enorme toename van megadeals van meer dan één miljard dollar in de sector healthcare.

Het 11e jaarlijkse Global Healthcare Private Equity en M&A-rapport van Bain & Company toont de veerkracht van de gezondheidszorg. Ondanks de aanhoudende gevolgen van Covid-19, zag private equity in de gezondheidszorg in 2021 recordniveaus aan dealvolume en dealwaarde, met 151 miljard dollar aan kapitaal dat wereldwijd naar de gezondheidszorg is gestroomd en met 36 procent toegenomen dealvolume.

In 2021 maakte grote private equity-deals in de gezondheidszorg een comeback, met een record van 30 transacties die een dealwaarde vertegenwoordigde van meer dan één miljard dollar. Deze deals zorgden voor een verdrievoudigde waardestijging van 38 miljard dollar tot 122 miljard dollar. Er was met name een toename van deals van boven de vijftien miljard dollar. 

Aangezien het rendement in de gezondheidszorg naar verwachting sterk zal blijven, zal de aanhoudende groei van de waarderingen waarschijnlijk leiden tot een gestage stroom van grote deals. Het consortium, of kopers die in staat zijn om samen te werken en kapitaal te bundelen, zal een belangrijke speler in dit domein blijven met name voor transacties van meer dan vijf miljard dollar.

"De aanhoudende gevolgen van de Covid-19-pandemie blijven veel organisaties onder druk zetten met tekorten aan arbeidskrachten", zegt Nirad Jain, co-lead Healthcare Private Equity bij Bain & Company. Zorgmedewerkers verlaten sneller hun baan omdat de pandemie hun mentale en fysieke gezondheid blijft schaden. Dit legt een toenemende druk op zorgaanbieders, waarbij velen worden geconfronteerd met hogere arbeidskosten en het onvermogen om aan de vraag van patiënten te voldoen. Bedrijven die deze vacatures hielpen invullen, trokken in 2021 nieuwe aandacht van investeerders. Jain: “Maar naast uitdagingen heeft de pandemie ook veel nieuwe kansen in de gezondheidszorg aan het licht gebracht, wat innovatie in segmenten aanmoedigt. Deze ontwikkelingen zullen meer diverse investeerders blijven verleiden om kansen in de zorgsector na te jagen.”

In de gezondheidszorgstelsels spelen er wereldwijd andere structurele veranderingen die reden tot optimisme geven. Een positieve verschuiving is de inzet van technologische innovaties die bedrijven helpen bij het bouwen van nieuwe bedrijfsmodellen. Voorbeelden van dergelijke innovaties zijn digitale hulpmiddelen die de interactie van patiënten met de zorg herdefiniëren, het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het ontdekken van geneesmiddelen en software die op waarde gebaseerde zorg mogelijk maakt. Als gevolg van deze ontwikkelingen kan het zijn dat in de toekomst op korte tot middellange termijn meer zorgbedrijven privaat zullen gaan om kapitaal op te halen.

"Beleggers, die momenteel over recordbedragen aan beschikbaar kapitaal beschikken, voelen zich steeds meer aangetrokken tot de zorgmarkt, daarbij verwijzend naar de veerkracht, het hoge rendement, de duidelijke kansen voor innovatie en ESG-impact van de sector", zegt Kara Murphy, co-lead Healthcare Private Equity bij Bain & Company. "Investeerders zullen potentiële public-to-private transacties, de transformerende rol van technologie, het momentum achter op waarde gebaseerde zorg en de wereldwijde dynamiek – inclusief natuurlijk de oorlog tussen Rusland en Oekraïne – nauwlettend in de gaten houden."

Gerelateerde artikelen