Heeft dealmaking met private equity eindelijk het dieptepunt bereikt?

Dertig procent verwacht in Q4 herstel, veertig procent denkt pas in 2025 of later.

Na een aanzienlijke afname in het aantal deals in de afgelopen twee jaar, lijkt de private equity-markt zich begin 2024 te hebben gestabiliseerd.

Dit blijkt uit het nieuwe mid-year Private Equity report van Managementconsultancy Bain & Company.

De steile daling van het aantal deals in de sector in de afgelopen twee jaar is begin 2024 afgevlakt, en buyout-fondsen wereldwijd liggen nu op koers om het jaar in wezen vlak af te sluiten ten opzichte van het totaal van 2023, aldus Bain & Company.

Een stabilisering dus, maar nog niets wat volgens de consultancy lijkt op een ‘normaal’ tempo van investeringen en exits.

Wanneer gaat de dealactiviteit toenemen?
Uit een enquête onder meer dan 1.400 marktdeelnemers blijkt dat ongeveer dertig procent verwacht dat de dealactiviteit pas in het vierde kwartaal zal toenemen, terwijl bijna veertig procent voorspelt dat dit pas in 2025 of later zal gebeuren.

De huidige macro-economische omgeving, gekenmerkt door hoge rentetarieven en geopolitieke onzekerheid, vormt een grote uitdaging voor het afsluiten van transacties.

Noord-Amerika ziet een stijging in dealwaarde ondanks een daling in het aantal deals, terwijl Europa en Azië te maken hebben met scherpe dalingen vanwege economische traagheid.

De dealwaarde voor 2024 wordt geschat rond hetzelfde niveau als in 2018. Dit ondanks een aanzienlijke toename van beschikbare middelen (dry powder) die momenteel 1,5 keer hoger is dan toen.

Enkele grote deals, zoals de overname van 15,5 miljard dollar van Truist Insurance en Permira’s bod van 6,9 miljard dollar op Squarespace, zijn uitzonderingen. Het merendeel van de markt vertoont nog geen duidelijke tekenen van herstel.

Weinig exits
Hoewel een vrije val in exits is voorkomen, blijft de activiteit op een laag niveau. Veel fondsen hebben moeite om nieuw kapitaal aan te trekken, aangezien Limited Partners (LP’s) wachten op meer uitkeringen.

De algehele vertraging van exits maakt het leven voor GP’s op verschillende manieren steeds ongemakkelijker. In de eerste plaats heeft het een meetbare impact op het vermogen van fondsen om nieuw kapitaal aan te trekken.

Een ander negatief gevolg is de scherpe stijging van het aantal actieve portefeuillebedrijven in de afgelopen jaren – een gevolg van het feit dat dealmaking sneller verloopt dan exits en dat fondsen langer activa aanhouden. Uit een analyse van de fondsreeksen bij 25 van de grootste buy-outbedrijven blijkt dat het aantal portefeuillebedrijven dat zij beheren de afgelopen tien jaar is verdubbeld, waardoor sponsors twee keer zoveel claims hebben op hun beperkte middelen en bandbreedte

Ondanks een kleine verlichting door stijgende aandelenmarkten, blijft het fondsenwervingsklimaat uitdagend, met veel fondsen die moeite hebben om hun doelen te halen.

In het volledige rapport staat meer informatie over de trends en de implicaties ervan voor de toekomst van private equity.

Lees ook: Hoe kunnen PE-partijen waarde blijven creëren en missers voorkomen? (Private Equity Summit 2024)

Related articles