Private equity-bedrijven Europa verliezen terrein aan VS

Tot 2029 raken ze achterop maar hun investeringen lopen minder risico.

De fondsenwerving van 118 miljard euro door Europese private equity-bedrijven in de eerste helft van dit jaar, dreigt later dit jaar te gaan haperen. Het beheerd vermogen van de private equity-bedrijven daalde in de eerste helft van het jaar, van 812 miljard naar 760 miljard euro.

Dat kwam doordat Europese private equity-fondsen er minder goed in slaagden om kapitaal op te halen. Dat de totale fondswerving toch flink in de plus zat, is voornamelijk te danken aan Scandinavische fondsen.

Dit staat in het Alternatives in Europe 2024-rapport van databedrijf Preqin, gespecialiseerd in alternatieve activa. Volgens dit rapport kan de fondsenwerving van Europese private equity-bedrijven achter gaan lopen ten opzichte van fondsen in Noord-Amerika. Die achterstand loopt op tot 2029.

Perqin merkt op de Europese fondsen wel lagere risico’s lopen. Verhoudingsgewijs steken Europese private equity-bedrijven meer geld in private schuld en infrastructuur. Het aandeel van Europa in alternatieve AUM bedroeg eind 2023 bijna 3,3 biljoen euro, 20,9 procent van het wereldwijde totaal. Tegen 2029 zal dat aandeel bijna een procent gekrompen zijn, vooral doordat er minder fondsen worden binnengehaald in vergelijking met Noord-Amerika.

Gerelateerde artikelen