Praxix-moeder wil af van 138 Belgische dochters

Het Duitse Hornbach en de Franse moeder van Declathlon genoemd als kopers.

Maxeda DIY, het moederbedrijf van onder andere Praxis, overweegt de verkoop van de Belgische winkels. Het gaat om 138 winkels van de winkelformules Brico’s, BricoCity’s en BricoPlanits, die ook in Luxemburg actief zijn. Het zijn allemaal doe-het-zelf-winkels. Er zijn overigens geen signalen dat Praxis in de verkoop gaat.

Dit melden diverse financiële media. Maxeda DIY wil de berichten niet bevestigen. Het bedrijf is marktleider in de Benelux in het winkelsegment van de doe-het-zelvers.

In totaal bezit Maxeda DIY 344 winkels. De jaaromzet van de groep bedraagt meer dan anderhalf miljard euro. De EBITDA bedroeg in het gebroken boekjaar 2022-2023 107 miljoen euro; de winst voor belastingen 34 miljoen euro.

Sinds 2015 is Maxeda DIY in handen van het Amerikaanse Goldentree Asset Management en de Franse investeerder Ardian. Zij zetten toen schulden om in aandelen. KKR, destijds een van de eigenaren, is nog steeds aandeelhouder.

Financiële media speculeren dat Franse, Duitse of Britse doe-het-zelf-ketens de winkels gaan overnemen, hoewel daar nog geen signalen voor zijn. Er wordt al verwezen naar het Franse bedrijf Leroy Merlin, dat met zes vestigingen minimaal aanwezig is in België. De eigenaar van deze keten bezit ook de winkels van Decathlon.

Ook Hornbach wordt genoemd: die keten heeft 171 winkels in acht Europese landen, waaronder Nederland. Ruim tien jaar geleden wilde Hornbach naar België, maar kwam daar nooit aan.

Gerelateerde artikelen