PostNL blijft gewoon PostNL heten

Ook aan het "gematigde prijsbeleid" van het postbedrijf verandert volgens topvrouw Herna Verhagen niets.

Dat benadrukt ze tegen het ANP bij het in werking zetten van de veel besproken overname. De partijen willen hun postnetwerken begin volgend jaar samenvoegen. Het merk Sandd en diens postzegels zullen daarna verdwijnen.

PostNL kreeg vrijdag onder strenge voorwaarden alsnog toestemming om Sandd over te nemen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) ging daarmee in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder besloot juist geen vergunning te verlenen voor de fusie.

De deal werd ingegeven door de aanhoudende krimp van de postmarkt. Beide partijen denken nu te kunnen garanderen dat er ook in de toekomst overal in Nederland nog een postbezorger langs de deuren kan gaan. PostNL betaalt 105 miljoen euro in contanten voor Sandd. Ook zal er nog voor circa 25 miljoen euro aan overige vorderingen worden overgenomen.

Voor de postbezorger betekent de deal meer baanzekerheid, aldus Verhagen. Alle ongeveer 16.000 postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden. De overige circa 3000 Sandd-medewerkers kunnen solliciteren op een vacature bij PostNL. Verhagen benadrukt dat er duizenden vacatures zijn, voor functies als sorteerder, voorbereider, chauffeur, leidinggevende en salesmanager. PostNL heeft nu nog een 38.000-koppig personeelsbestand. Daaronder zijn 18.000 postbezorgers.

PostNL denkt de integratie van de beide netwerken ergens in het eerste halfjaar van 2020 af te kunnen ronden. De verwachte jaarlijkse synergievoordelen van de samensmelting lopen de komende jaren op naar zo'n 50 miljoen tot 60 miljoen euro, waarbij het volledige voordeel in 2022 bereikt moet zijn. Door de consolidatie vertragen wel enkele kostenbesparingsinitiatieven. PostNL betaalt ook tijdelijk geen dividend aan zijn aandeelhouders. Het bedrijf streeft ernaar om binnen één tot maximaal twee jaar de dividendbetalingen te hervatten.

(ANP)

Gerelateerde artikelen