Podcast: Wat werken in een gedreven M&A team zo leuk maakt

In de podcast ‘Beroepskeuzecast’ aandacht voor de het vak Corporate Finance-adviseur bij Oaklins.

De mannen van de podcast ‘Beroepskeuzecast’ zijn op bezoek geweest bij bedrijf Oaklins, waar zij in gesprek zijn geweest met Frank de Hek (Partner) en Ruben Knooren (Analyst op moment van opname, nu Associate) die ook lid is van de Young M&A Community. Zij vertellen wat werken in een jong en gedreven M&A team op de Zuidas nou zo leuk maakt. 

Oaklins
Oaklins, in Nederland gevestigd op de Zuidas, is een investment bank met kantoren in meer dan 40 landen. Het kantoor richt zich op drie takken van sport: M&A, debt advisory en equity capital markets. Elke partner van Oaklins specialiseert zich binnen deze takken in een specifieke subsector. Frank houdt zich vooral bezig met zijn subsector land- en tuinbouw. Wanneer er sprake is van een deal in deze sector wordt Frank daarbij betrokken. Ruben heeft zich nog niet gespecialiseerd, maar is vooral nog bezig met meters maken om erachter te komen wat de key value drivers zijn per sector en in welke sector hij zich gaat specialiseren. Ruben merkt wel dat het specialiseren vlot gaat. Als een deal die samen is gesloten met een partner goed gegaan is, is de kans groot dat deze partner jou opnieuw zal vragen om mee te werken aan een deal. Op deze manier rol je een beetje een sector in. 

Oaklins zit momenteel volop in het pitchseizoen. Er zijn veel kopende en verkopende partijen op de markt. ‘’Het sourcen van deze deal gaat over het algemeen via de partners, maar er is op dit gebied ook veel samenwerking met de analisten. Als analist word je namelijk ook betrokken bij de pitch processen.’’

‘’Wat heel leuk is aan het werken bij Oaklins, is dat je meteen wordt betrokken bij de internationale processen. Voordat ik aan de slag ging bij Oaklins begon ik met een training in Hamburg, waar ik kon connecten met mijn mede analisten en associates. Dit werkt enorm productief en is ook nog is erg gezellig. Ik werd tijdens deze training flink in het diepe gegooid, maar het was voor mij ook een enorme kickstart van mijn carrière”, aldus Ruben. Frank legt uit dat door personeel in het diepe te gooien, je snel ziet wie veel potentie heeft.

M&A Mid Cap
Ruben richt zich met name op het M&A Mid Cap team. ‘’Dat betekent dat ik vooral bij deals betrokken ben met ondernemingswaardes van 25 tot om en nabij 250 miljoen. Tijdens mijn sollicitatie werd gevraagd of ik een voorkeur had voor Small of Mid Cap. Toen heb ik uitgesproken dat ik wel een lichte voorkeur had voor Mid Cap. Dit ligt vooral aan de type bedrijven. Bij Mid Cap zie je dat het vaak gaat om wat professionelere bedrijven met meer personeel die hun financiën vaak beter op orde hebben. Dit zijn wel typerende verschillen ten opzichte van de Small Cap tak.’’ 

Ben ik geschikt voor Oaklins?
Ruben heeft niet eerst stage gelopen bij Oaklins voordat hij als vaste medewerker in dienst kwam. ‘’Het is wel zo dat we een voorkeur hebben voor mensen die eerst stage bij ons hebben gelopen. Het is namelijk enerzijds voor ons een fijne manier om erachter te komen met wat voor persoon we te maken hebben, en anderzijds is het voor de persoon fijn om erachter te komen of hij of zij past bij Oaklins. Maar dit is geen vereiste”, aldus Frank. Ruben had al twee stages achter de rug en werkte al parttime bij Kempen. Een derde stage zag hij daarom niet zitten. Dankzij zijn bredere ervaring zag Oaklins zelf ook in dat een derde stage overbodig was. Hij mocht daarom direct aan de slag. Wat wel een vereiste is om bij Oaklins aan de slag te gaan is dat je in ieder geval een master hebt afgerond met goede activiteiten, en daarnaast wat nevenactiviteiten hebt gedaan. 

Werkdruk
Bij Oaklins is er sprake van projectmatig werken. Dit betekent dat er soms lange dagen zijn, en soms wat kortere dagen. Een lange dag kan – als het bont gemaakt wordt – tot ongeveer 23:00 duren. ‘’Wat dit soort dagen dragelijk maakt, is dat je er echt als team zit. Het is dan niet zo erg om even met je team gas te geven om een pitch voor te bereiden. Als die pitch dan goed gaat, haal je daar enorm veel voldoening uit.’’ Vertelt Ruben. ‘’Het is gewoon een bepaalde mentaliteit en een bepaalde sfeer waarin je zit’’, aldus Frank.

Luister hier de Beroepskeuzecast

Benieuwd naar de openstaande posities bij Oaklins? Neem dan een kijkje op de website: https://www.oaklins.com/nl/nl/

Gerelateerde artikelen