Pitch Best Young Talent 2017: Yoeri Mochtar, ABN AMRO

De genomineerden maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Young Talent 2017. Deze pitch is ingezonden door Friso Janmaat van ABN AMRO

Wie is de meest talentvolle M&A en/of Private Equity professional onder de 35 jaar?
Naam: Yoeri Mochtar
Leeftijd: 31
Functie omschrijving: Investment Manager
Bedrijf: ABN AMRO Participaties

Waarom is hij of zij de Best Young M&A Talent?

Yoeri Mochtar – werkt sinds 2015 bij ABN AMRO Participaties. Hij studeerde rechten, politicologie, en geschiedenis en startte zijn carrière als ambassade medewerker in Syrië. Daarna volgde een periode als strategie consultant bij het Amerikaanse Kaiser Associates in London.

Yoeri was in een korte periode van 2,5 jaar al  betrokken bij vijf nieuwe investeringen (namelijk: Ten Cate, Suitsupply, PCI, Bollegraaf en Lyanthe) en de verkoop van Kuiken. Ook bij de investeringen PCI en Lyanthe speelt Yoeri een belangrijke rol. PCI is een verhuurder van print oplossingen en verkoper van bijbehorende software, kantoorartikelen en cloud oplossingen. PCI werd aangekocht in de zomer van 2016, op een moment dat het merendeel van de seniors binnen ABN AMRO Participaties op vakantie was. Yoeri kon daardoor een groot deel van de acquisitie zelfstandig doen, wat hem zeer goed af is gegaan. PCI is inmiddels zowel autonoom als acquisitief  hard gegroeid, waarbij de EBITDA van de onderneming ongeveer is verdubbeld in minder dan een jaar. Yoeri heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de acquisitieve groei van PCI (we hebben inmiddels drie overnames gedaan en er zijn alweer enkele nieuwe LoIs getekend).

Ook aan het op een hoger plan brengen van de rapportage (inclusief bijbehorende KPIs) van de onderneming heeft Yoeri een grote bijdrage geleverd. Lyanthe is ook een heel bijzondere deelneming voor ABN AMRO Participaties, waarbij Yoeri tijdens de transactie zijn toegevoegde waarde en ondernemerschap heeft laten zien. Lyanthe verzorgt de digitale factuurverwerking voor het bedrijfsleven en heeft daarvoor eigen (scan en herken) software ontwikkeld die automatisch factuurdata herkend, van zowel gescande facturen maar ook van digitale formaten (PDF, JPEG, TIFF), en in het grootboek verwerkt. Waar nodig wordt factuurdata nog handmatig aangevuld, daarvoor heeft Lyanthe een team aan Verifiers in Nederland en de Filipijnen georganiseerd. Middels handmatige controle is de herkenning en verwerking van de facturen 100% accuraat en kan elke factuur direct worden verwerkt in de administratie van eindklanten. Lyanthe is een zeer hard groeiend bedrijf, waarbij je ten aanzien van de waardering wat meer naar de toekomstige potentie van de onderneming moet kijken, dan enkel naar de op dat moment gegenereerde EBITDA.

Yoeri is zeer goed in staat gebleken dit te kunnen en Lyanthe ontwikkelt zich geweldig als snel groeiend fintech bedrijf (FD Gazellen 2017), waarbij de omzet en EBITDA dit jaar weer meer dan verdubbelen. De verwachting is dat dat volgend jaar wederom gebeurt.Bollegraaf is een bedrijf dat zeer grote afvalscheidingsinstallaties en -oplossingen verkoopt. Het bedrijf heeft tot 2015 een moeilijke tijd achter de rug, waarna ABN AMRO Participaties een deelneming heeft genomen om de liquiditeit en de solvabiliteit van de onderneming weer op orden te brengen. Yoeri neemt in het team van Investment Managers van ABN AMRO Participaties een belangrijke rol in om het bedrijf operationeel op een hoger plan te krijgen. Voor Kuiken (distributeur van onder andere Volvo Construction Equipment) was Yoeri betrokken bij het succesvolle verkoopproces aan SDA.      

Wat zijn de specialiteiten van de genomineerde?

Bij al deze transacties heeft Yoeri een belangrijke rol gespeeld bij zowel de totstandkoming als de executie van de aankoop. Zo speelde hij tijdens de Ten Cate en Suitsupply transacties de trekkersrol zowel intern naar het ABN AMRO Participaties team en richting de bank, als extern richting de verkopende partijen en andere aandeelhouders. Beide transacties / deelnemingen ontwikkelen zich zeer voorspoedig en ABN AMRO Participaties is trots  om in deze mooie Nederlandse bedrijven te kunnen participeren.   

Waarmee onderscheidt hij of zij zich van de andere M&A professionals?

Yoeri is in 2015 bij ABN AMRO Participaties komen werken en is, ondanks zijn jonge leeftijd van 31 jaar, een  senior persoon die al in staat is op hoog strategisch niveau in gesprek te gaan met de ondernemers van onze portefeuille bedrijven. Yoeri werkte als strategie consultant bij het Amerikaanse Kaiser Associates in London. Die bagage helpt hem enorm om binnen de bedrijven uit onze portefeuille de vinger op de zere plek te leggen en (op een opbouwende en respectvolle manier) met de managers in gesprek te gaan over deze onderwerpen hoe zij hun bedrijven kunnen verbeteren.

—–

M&A Awards 2017: Stem op uw favoriete Young Talent 2017
Wie valt er 14 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2017? Stem nu mee:
Iedereen kent de sterren van de M&A-wereld. Maar wie zijn eigenlijk de toekomstige rainmakers van Nederland? In de lijst van genomineerden vindt u een greep uit de allerbeste M&A-advocaten en investment bankers onder de 35 jaar van dit moment. Een gewild lijstje onder recruiters en headhunters. Wanneer u die talentvolle collega liever binnen de muren van uw eigen organisatie houdt, kunt u dus maar beter op een ander stemmen. Ga naar alle nominaties voor de Best Young Talent 2017.

Bekijk alle Young Talents & stem direct

Tip: Bezoek 14 december de M&A Awards 2017, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen