Pitch Best Young M&A Lawyer 2018: Richard Witvliet, Houthoff

De genomineerden maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Young M&A Lawyer 2018. Deze pitch is ingezonden door Josephine de Bok voor Richard Witvliet van Houthoff.

Waarom is hij of zij de Best Young Talent?
Richard Witvliet is de Best Young M&A Lawyer, omdat dit jonge talent met zijn tomeloze energie altijd streeft naar topkwaliteit. Zijn uitgebreide inhoudelijke kennis en Rotterdamse mentaliteit en nuchterheid zorgen er al sinds het begin van zijn carrière als M&A advocaat voor dat elke deal op de meest vakkundige en efficiënte manier wordt aangevlogen.

Deze ras-Rotterdammer heeft vorig jaar de overstap gemaakt van Houthoff Rotterdam naar Houthoff Amsterdam. Sinds die tijd inspireert hij niet alleen de M&A sectie in Rotterdam, maar ook in Amsterdam met zijn passie voor M&A en zijn charme.

Richard is altijd bereid het nóg jongere talent de fijne kneepjes van het vak te leren en maakt daar graag tijd voor vrij. Ze staan in de rij voor een lesje in managementparticipaties, EV-to-equity value bridges, earn-out-structuren et cetera. En hoewel het hard werken is als je voor of met Richard werkt, lopen alle jonge M&A advocaten bij Houthoff met hem weg.

Uiteraard staat Richard niet alleen altijd klaar voor de advocaten die in zijn team werken, maar ook voor de cliënt; op welk tijdstip dan ook, vanaf welke locatie dan ook – Madagaskar of de sportschool in Ridderkerk – Richard is altijd bereikbaar voor een briljant advies.

Cliënten spreken dan ook vol lof over Richard, zoals onder anderen Benjamin Dupuy, managing director bij BC Partners: “Richard has the highest professional standards and ethics, he is totally dedicated to the success of his clients and his firm. He has a very balanced attitude, no arrogance, keen to find fair compromises when possible during a negotiation.”

Richard is de afgelopen jaren onder andere betrokken geweest bij:

  • de overname door Sandd van VSP
  • diverse acquisities voor het beursgenoteerde Australische Wisetech
  • de managementparticipatie van Refresco
  • de overname door BC Partners van Dümmen Orange
  • de overname door Active Capital Company van Lumat International
  • de verkoop van de Oerlemans Food Group door H2 Equity Partners aan Virto Group
  • en zeer recent de verkoop van Dobla aan het Italiaanse Irca en Carlyle
     

Wat zijn de specialiteiten van dit talent?
Richard is sinds 2010 werkzaam bij Houthoff. Waar andere kantoorgenoten steevast een sectiewissel maken, was dit voor Richard geen optie. Hij heeft één passie en dat is M&A. Dit blijkt uit alles, en om met Richard zelf te spreken: “Dit is toch het mooiste vak dat er is!”

Met zijn economische en econometrische achtergrond heeft Richard een verfrissende blik op de advocatuur en op een deal. Door zijn brede kennis vindt hij als geen ander aansluiting bij de overige betrokken adviseurs. De cocktail van deze kennis, samen met zijn charme en zeer goed ontwikkelde sociale antenne zorgt ervoor dat Richard inmiddels vele cliënten aan zich heeft weten te binden, en hij heeft ondanks zijn leeftijd al een grote eigen praktijk opgebouwd waarin hij zelfstandig teams leidt om de M&A processen tot een goed einde te brengen. 

Richard heeft de afgelopen jaren letterlijk en figuurlijk zijn horizon heeft verbreed. Tijdens zijn detachering bij Herbert Smith Freehills in Londen heeft Richard ervaring opgedaan in de Energy-sector. De kennis over energie, maar met name zijn eigen energie, heeft Richard vervolgens meegenomen naar Amsterdam.

In de praktijk die Richard inmiddels heeft opgebouwd, treedt hij zeer regelmatig op voor buitenlandse cliënten. Advocaten in het buitenland spreken lovend over Richard en de samenwerking tijdens de deals. Rebecca Ward, partner bij Dickson Minto, zegt het volgende over Richard: “Richard has a fantastic ability to provide technical advice combined with a pragmatic approach – the perfect combination. It is clear that Richard is a rising star and I look forward to seeing his swift rise through the ranks in the coming years.”

Waarmee onderscheidt hij of zij zich van de andere M&A professionals?
Net als zijn kledingkeuze is Richard als jonge M&A advocaat eigenzinnig en origineel. Met een geruit vest onder zijn pak, zonder sokken in zijn loafers en de bretels onder het grijze pak weet Richard altijd te verrassen. Net als zijn donkerblauwe linnen jasje is Richard vooruitstrevend. 

Richard weet cliënten als geen ander duurzaam aan zich te binden. Hij is een briljant strategisch denker en is in het proces de rest altijd drie stappen voor. Omdat Richard vaak al weet wat de wederpartij wil nog voordat die dit zelf weet, overtreffen de onderhandelingsresultaten van Richard zonder uitzondering de verwachting van zijn cliënten. En ondanks zijn leeftijd weet Richard tijdens de onderhandelingen een sfeer te creëren die ervoor zorgt dat iedereen na afloop met een uitermate tevreden gevoel uit elkaar gaat. Waarbij dit gevoel voor Richards cliënt uiteraard het meest op zijn plaats is.

—–

M&A Awards 2018: Stem op uw favoriete Young M&A Lawyer 2018
Wie valt er 13 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2018? Stem nu mee:
Iedereen kent de sterren van de M&A-wereld. Maar wie zijn eigenlijk de toekomstige rainmakers van Nederland? In de lijst van genomineerden vindt u een greep uit de allerbeste M&A-advocaten en investment bankers onder de 35 jaar van dit moment. Een gewild lijstje onder recruiters en headhunters. Wanneer u die talentvolle collega liever binnen de muren van uw eigen organisatie houdt, kunt u dus maar beter op een ander stemmen. Ga naar alle nominaties voor de Best Young M&A Lawyer 2018.

Bekijk alle Young M&A Lawyer pitches & stem direct

Tip: Bezoek 13 december de M&A Awards 2018, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen