Pitch Best Young M&A Lawyer 2018: Joost Polman, Baker McKenzie

Waarom is hij of zij de Best Young Talent?
Joost Polman is een ambitieuze en bevlogen M&A advocaat. Na zijn start bij Houthoff Buruma, begin 2014, maakt Joost alweer enkele jaren actief deel uit van het M&A team van Baker McKenzie, waarbinnen hij zowel binnen- als buitenlandse multinationals als private equity-cliënten bijstaat. Behalve vanuit Amsterdam heeft hij ook gedurende zijn secondment bij het Londense kantoor van Baker McKenzie aan vele en diverse M&A deals gewerkt.

Ondanks zijn relatief jonge leeftijd heeft hij al een indrukwekkend aantal M&A ‘kilometers’ op de teller staan. Cliënten zijn onder de indruk van zijn proactieve en pragmatische insteek, die Joost feilloos combineert met uitstekende dossierkennis. Steeds vaker vragen cliënten expliciet of Joost ingezet wordt op een transactie, op basis van goede ervaringen in eerdere deals.

Joost weet als dealmaker en als dealcaptain hoe hij transacties tot een goed einde moet brengen. Hierbij stuurt hij het hele proces van begin tot eind aan en heeft hij direct contact met cliënten en de coördinatoren van de diverse workstreams.

Zijn talenten kwamen onder andere goed tot hun recht in twee recente venture capital deals: de verwerving van een meerderheidsbelang door het Amerikaanse Advance Publications in de Nederlandse games- en e-sportsonderzoeker Newzoo, maar ook de investering van Allegion in de Europese ontwikkelaar van Conneqtech, een Internet of Things-mobiliteitsplatform.

In 2017/2018 adviseerde Joost onder meer: 
– Advance Publications bij de investering in Newzoo
– Egeria bij de overname van International Quality Ingredients (IQI) en de overname door IQI van de Functional Oils divisie van Smit & zoon
– Allegion (AXA) bij de investering in Conneqtech
– Azzurro Associates bij de overname van Next Finance
– Keesing Media Group B.V. bij de overname van de Sanders PuzzelMedia Groep
– Roularta Media Group bij de overname van het tijdschrift Landleven van Reed Business B.V., onderdeel van RELX Group
– ABN AMRO Effecten Compagnie, De Heus en Hebo Beheer bij de verkoop van Partner Logistics aan Lineage
– Blokker bij de verkoop van dochteronderneming Leen Bakker aan Gilde Equity Management
– de aandeelhouders van TenICT bij de verkoop van TenICT aan AnylinQ

Wat zijn de specialiteiten van dit talent?
Joost is gespecialiseerd in het begeleiden van private overnames, voor zowel multinationals als private equity-partijen. Hij heeft ruime ervaring met het opzetten en coördineren van complexe duediligenceprocessen, het opstellen van transactiedocumentatie en het onderhandelen van transactievoorwaarden.

Onder de vleugels van de verantwoordelijke partner voert Joost het dagelijkse contact met de cliënt, stuurt hij de interne workstreams aan en bewaakt hij het proces. Hij weet zich duidelijk te onderscheiden met zijn uitstekende cijfermatige inzicht en behalve juridische ook economische achtergrond.

Waarmee onderscheidt hij of zij zich van de andere M&A professionals?
Ondanks zijn relatief jonge leeftijd weet Joost snel de juiste toon te vinden bij alle stakeholders in M&A transacties. Hij is proactief en pragmatisch en cliënten waarderen zijn responsiveness en betrokkenheid.

Afgelopen jaar heeft Joost onder andere meegeschreven aan A guide to private M&A in the Netherlands, een 20 pagina's tellende publicatie bedoeld voor (potentiële) buitenlandse cliënten die weinig tot geen ervaring hebben met het juridische speelveld in Nederland wat betreft M&A transacties. Deze gids, dit jaar voor het eerst uitgegeven, biedt een beknopt maar gedegen overzicht en wordt erg goed ontvangen. Joost heeft bovendien in 2018 de Private Equity-cursus Essentials met succes afgerond bij de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP).

Hij besteedt veel aandacht aan het in- en extern delen van kennis en geeft regelmatig interne presentaties aan onder anderen junior associates over M&A transacties, het gebruik van SPA’s en modeldocumentatie, due diligence en het transactieproces. Ook werkt Joost veel aan het bijhouden en verfijnen van modelovereenkomsten voor de praktijk. Ten slotte houdt hij zich in het kader van innovatie onder andere bezig met vernieuwing en verbetering van duediligenceprocessen.

Cliënten, collega’s en ook zakelijke partners weten Joost goed te vinden. Hij is toegankelijk, snel van stof, heeft een buitengewone drive en een gezonde dosis humor. Hij begeleidt partijen gedurende het hele proces, waarbij hij altijd het doel van zijn cliënt voor ogen houdt.

Joost is niet bang om kritische vragen te stellen als hij denkt daarmee het proces te bevorderen, waarbij hij bovendien laat zien snel de materiële inhoud van de bijzaken te onderscheiden. In onderhandelingen is Joost zakelijk en to the point. Intern wordt hij ook steeds vaker betrokken door onze Real Estate-partners, daar waar het gaat om aandelentransacties op de vastgoedmarkt.

Tot slot onderscheidt Joost zich door middel van zijn werkzaamheden met start- en scale-ups. Die adviseert hij vanuit B. Legal, de samenwerking tussen Baker McKenzie en B. Amsterdam. Daarbij laat hij zien dat hij allround is en een uitstekende sparringpartner voor diverse partijen.
 

—–

M&A Awards 2018: Stem op uw favoriete Young M&A Lawyer 2018
Wie valt er 13 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2018? Stem nu mee:
Iedereen kent de sterren van de M&A-wereld. Maar wie zijn eigenlijk de toekomstige rainmakers van Nederland? In de lijst van genomineerden vindt u een greep uit de allerbeste M&A-advocaten en investment bankers onder de 35 jaar van dit moment. Een gewild lijstje onder recruiters en headhunters. Wanneer u die talentvolle collega liever binnen de muren van uw eigen organisatie houdt, kunt u dus maar beter op een ander stemmen. Ga naar alle nominaties voor de Best Young M&A Lawyer 2018.

Bekijk alle Young M&A Lawyer pitches & stem direct

Tip: Bezoek 13 december de M&A Awards 2018, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen