Pitch Best Small Cap Deal 2018: Van den Udenhout & Van Mossel Automotive Groep – Noordhoek Autogroep

De genomineerde deals maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Small Cap Deal 2018. Deze pitch is ingezonden door Joost Coopmans van BDO.

Beschrijving van de deal

NOORDHOEK Autogroep is verkocht aan Van den Udenhout en Van Mossel Automotive Groep.

NOORDHOEK Autogroep (tot op het moment van verkoop een van de grootste, gespecialiseerde SEAT en ŠKODA dealers van Nederland) is per 2 januari 2018 in een tweetal tegelijkertijd plaatsvindende activa-passivatransacties verkocht aan Van den Udenhout Autogroep en Van Mossel Automotive Group. 

Van den Udenhout neemt daarmee de twee vestigingen in Den Bosch en Oss over en Van Mossel Automotive Groep de vestigingen in Tilburg en Waalwijk. Laatstgenoemde voegt hiermee de merken SEAT en ŠKODA nieuw toe aan het al zeer brede merkenpalet van deze organisatie.

Beide partijen nemen per 2 januari 2018 dus alle sales- en serviceactiviteiten over van merkdealer NOORDHOEK Autogroep. Alle betrokken medewerkers zullen in dienst treden bij Van den Udenhout of Van Mossel Automotive Groep.

NOORDHOEK Autogroep
Mark Bastiaansen (DGA NOORDHOEK Autogroep), Eric Berkhof (DGA Van Mossel Automotive Groep) en Kurt Verhees (DGA Van den Udenhout Groep) zijn tevreden over de overeenstemming die is bereikt over de overname van de SEAT & ŠKODA activiteiten.

Sinds 1964 is familie Bastiaansen eigenaar van NOORDHOEK Autogroep, een echt Tilburgs familiebedrijf. “NOORDHOEK Autogroep staat bekend als een transparant en servicegericht familiebedrijf. Afgelopen jaren hebben we meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder twee jaar op rij ‘Best SEAT dealer’ en de ŠKODA publieksprijs. Iets waar we vanzelfsprekend ontzettend trots op zijn en wat ons harde werken onderstreept. We hopen dit samen met Van den Udenhout en Van Mossel nog verder uit te gaan bouwen”, aldus Mark Bastiaansen.

Alle medewerkers blijven voor de prachtige merken werken. De klanten zullen dus dezelfde contactpersonen behouden. Bastiaansen zelf gaat naar Van den Udenhout, waar hij de verantwoording over SEAT en ŠKODA krijgt.

Autobedrijf Van den Udenhout
“Van den Udenhout is een informele organisatie met een sterk bourgondisch karakter. Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat klanten een warm gevoel krijgen als men bij ons binnenkomt. Wij denken graag met onze klanten mee, Gastvrijheid met een grote G noemen we dit”, aldus directeur Kurt Verhees.

Autobedrijf Van den Udenhout is een van de grootste Audi, Volkswagen, SEAT en ŠKODA, Bedrijfswagens dealers van Nederland, gevestigd in Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Oss, Son en Veghel. Van den Udenhout biedt een scala aan diensten, zoals autoverhuur, fleetsales, lease, privélease, schadeherstel (Carlux en Boschman), Bedrijfswagen Inbouw Centrum (BIC) en een webshop. Daarnaast heeft Van den Udenhout nog een universeel garagebedrijf, genaamd “De Garage”.

Van Mossel Automotive Groep
De Van Mossel Automotive Groep is in bijna zeventig jaar tijd uitgegroeid tot een topspeler binnen de automotivesector van Nederland. Het bedrijf telt 72 vestigingen in Nederland, België en in Duitsland. Zij is dealer van de merken Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Audi, Peugeot, Citroën, DS, Kia, Jaguar, Land Rover, Ford, Opel en nu ook SEAT en ŠKODA. Verder exploiteert zij drie Mega Occasion Centra en heeft zij een eigen, landelijk opererende keten van schadebedrijven.

Daarnaast biedt de groep diverse diensten onder één dak, zoals verzekeringen, financieringen, signing/inbouw/carrosserie en autoverhuur. International Car Lease Holding, met een wagenpark van ruim 60.000 voertuigen en behorend tot de top 5 van leasemaatschappijen van Nederland, maakt ook deel uit van de Van Mossel Automotive Groep. Met bijna 1700 medewerkers realiseert de groep een omzet van meer dan 1,25 miljard euro op jaarbasis.

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?

Met uitdrukkelijke wens van importeur ten aanzien van de voorkeurskopers, hetgeen twee zeer grote automotive partijen zijn, zijn tegelijkertijd op jaarultimo twee zeer complexe activa-passivadeals uitonderhandeld (betreffende in totaal vier SEAT en ŠKODA dealervestigingen). 

Deze deals hadden een grote complexiteit, omdat:
natuurlijk een optimaal resultaat werd beoogd voor verkoper
de ene deal alleen kon als de andere ook zou doorgaan en er ook tegelijkertijd een goede verdeling zou zijn van activa (voorraden nieuwe en tweedehands auto's evenals onderdelen en automotive vastgoed met niet altijd volledige duidelijkheid omtrent de grondtoestand) en daarnaast de directe en indirecte mensen (alle medewerkers van vestigingen en hoofdkantoor moesten natuurlijk goed worden ondergebracht).

Wat onderscheidt deze deal van andere Small Cap Deals?

Deze deal is onderscheidend door:

  • de uitdrukkelijke wens van de importeur inzake voorkeurskopers
  • grote en zeer professionele tegenpartijen/kopers
  • complexe activa-passivadeals (onder andere waardering voorraad tweedehandsauto's en onderdelen, overname vastgoed met niet altijd zekere schone grond, overname alle medewerkers)
  • gedwongen parallelle timing
  • closing rondom jaarultimo (relatief weinig betrokkenen aanwezig)

Wat was de meest uitdagende component van de deal?

De gedwongen parallelle timing in twee zeer complexe activa-passivadeals tegelijkertijd met twee zeer stevig onderhandelende grote en professionele kopers.

—–

M&A Awards 2018: Stem op uw favoriete Small Cap Deal 2018
Wie valt er 13 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2018? Stem nu mee:
Waar grote deals vaak ontstaan uit een koker van juridisch dichtgetimmerde documenten, een krijgsmacht aan adviseurs en een door McKinsey goed gekeurde overnamestrategie, daar worden de small caps juist gekenmerkt door emoties, ondernemersinstinct en onderhandelingskwaliteiten. Zeker een mooi genre dus, die small caps. Geef u stem daarom in alle wijsheid aan de beste deal. Ga naar alle nominaties voor de Best Small Cap Deal 2018.

Bekijk alle Small Cap Deal pitches & stem direct

Tip: Bezoek 13 december de M&A Awards 2018, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen