Pitch Best Small Cap Deal 2018: Panda Recycling – Renes Recycling

De genomineerde deals maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Small Cap Deal 2018. Deze pitch is ingezonden door Janou Bode van IMAP.

Beschrijving van de deal
Twee Rotterdamse broers met een dito werk-ethos in een wereld omgeven door “corporate” spelers. Een tweede generatie familiebedrijf en geen opvolging op zoek naar de beste fit. 

Kannibalisme lag op de loer en de “usual suspects, de grote gerenommeerde recyclingbedrijven toonden allemaal belangstelling.  Toch paste dit allemaal niet bij wat de broers voor ogen hadden. 

Op 25 september 2018 ondertekenden Erik en Willem Renes de documenten voor de overdracht van hun bedrijf Renes BV in Rotterdam aan Panda Green te Dublin, Ierland. Erik en Willem blijven de komende jaren trouw aan hun Rotterdamse winkel en zijn zij heel blij dat ze in het Ierse Panda Green hun gelijkgestemde vonden.

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?
Klassiek in zijn vorm. Tweede generatie familiebedrijf en geen opvolger. De gedoodverfde potentials pasten niet bij wat de broers graag zagen voor de voortgang van hun tradities binnen het familiebedrijf. De specifieke aanpak van deze no-nonsense partij voorzag geen match in “een arrogante corporate” die de boel zou overnemen met als gevolg dat “alles anders zou worden”. 

De beste fit werd uiteindelijk dus niet gevonden in de meest voor de hand liggende partijen maar IMAP vond voor Renes in Panda Green een bedrijf dat qua bedrijfs DNA het beste paste. 

Er is de voorbijgaande jaren veel geconsolideerd in de recyclingmarkt. Renes zocht naar een passende troonopvolging met dezelfde visie en normen en waarden. In Panda Green vonden ze dat en meer. Panda Green op haar beurt zocht toegang tot het Europese vaste land, waar het voorheen met name expansie zocht binnen Ierland en Engeland. Door de onzekere toekomstige gevolgen van de Brexit, is deze overzeese stap een logische vervolgstap voor groei. 

It’s not easy being green.

In een beoogde groene wereld vol plastic soep, ocean clean-ups en in een gewenste circulaire economie is het als recycler steeds lastiger jezelf te onderscheiden. De wereld gaat uit van een groene toekomst. Renes is naast het recyclen van plastic, papier en vertrouwelijke documenten in een AVG gedreven maatschappij ook expert in de verwerking van afgekeurd AGF.  
Zij zijn innovatief in de wijze waarop zij recycling benaderen.

Wat onderscheidt deze deal van andere Small Cap Deals?
“Just buy the fucking company”. 

Dat was de letterlijke tekst nadat de “eindbaas” van Panda Renes en de broers Erik en Willem slechts één keer had gezien.  Deze deal is overduidelijk een deal die sterk gebaseerd is op emotie, onderbuikgevoel en gelijkgezindheid, veel meer dan het zakelijke.

De koper is als je het plat bekijkt eigenlijk een uit de kluiten gewassen DGA bedrijf waarbij de DGA een vinger in de pap wil hebben bij het nemen bij elke beslissing. 

Nadat zijn gevoel bij de heren Renes zo goed was wilde hij dan ook snel schakelen en essentiële processtappen overslaan. Zijn team van medewerkers en adviseurs moesten hem hierbij soms echt afremmen. De uitdaging van alle betrokkenen was dan ook om de noodzakelijke details en afspraken goed te documenteren en zich niet mee te laten voeren met het enthousiasme van zowel de koper als de verkoper.

Toch gebeurt het niet vaak dat twee bedrijven zo goed bij elkaar lijken te passen als deze twee en dezelfde bedrijfstaal spreken.

Wat was de meest uitdagende component van de deal?
’s Lands wijs – ’s Lands eer.

Voor Panda Green is dit de eerste deal aan “deze kant van het water. Ondanks dat het gevoel gelijk goed was bleek dat cultuurverschillen er soms voor zorgde dat men elkaar niet direct begreep.  In Nederland is men gewend heel direct te zijn en te zeggen wat men bedoelt en hoewel je elkaar op taal gebied begrijpt is de nuance vaak dat wat ervoor zorgt dat een heldere communicatie wordt verstoord. Dat was in deze deal zeker het geval.

Waar men in Nederland gewend is iemand een halt toe te roepen als hij touwtjes in handen neemt die niet de zijne zijn is dat in Ierland en Engeland “not done”.  Het dealteam van de verkoper heeft op subtiele wijze de soms wat wispelturige koper kunnen “temmen” en hem ertoe kunnen overtuigen de gangbare processtappen te volgen . 

Naast deze cultuurverschillen speelde ook de negatieve ontwikkeling van de wereldwijde markt een invloedrijke rol. Tijdens de looptijd van de deal besloot China als een van de belangrijkste afnemers voor papier en plastic tijdelijk haar grenzen te sluiten door een invoerverbod voor deze producten in te stellen. 

Door het Chinese verbod is de prijs van plastic afval fors gedaald, en dienen de recyclingbedrijven andere wereldwijde afnemers te vinden voor hun producten. Gelukkig slaagde de broers hier keer op keer in en bewezen hiermee aan de koper hun ondernemerschap waardoor de interesse van de koper alsmaar groter werd.

Eind goed al goed.
Twee partijen met een zelfde DNA, dezelfde toekomstuitdagingen en dezelfde werkwijze hadden een vraag en vonden in elkaar het antwoord.
 

Gerelateerde artikelen