Pitch Best Small Cap Deal 2018: NewPort Capital – Clifford Electronics

De genomineerde deals maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Small Cap Deal 2018. Deze pitch is ingezonden door Rob van der Laan van NewPort Capital.

Beschrijving van de deal
NewPort Capital Buyout Fund I (NewPort) verwerft een meerderheidsbelang in Clifford Electronics Benelux BV, een leidende speler op het gebied van telematicaoplossingen en hoogwaardige auto-electronics, gericht op voertuigveiligheid en beveiliging in Nederland, België en Luxemburg. NewPort is toegetreden als aandeelhouder om verdere groei te faciliteren.    

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?
Clifford Electronics is een zeer aantrekkelijke onderneming met een centrale positie in de waardeketen gericht op connected car-oplossingen. Clifford heeft een interessant verdienmodel met een substantiële, geïnstalleerde klantenportefeuille. Clifford heeft sterke partnerships met leidende spelers op het gebied van Internet of Things (IoT), waaronder Vodafone Automotive (voormalig Cobra Automotive) evenals bekende OEM-autofabrikanten, merkimporteurs en dealers.

De unieke marktpositie van Clifford en zeer gunstige marktvooruitzichten in combinatie met de mogelijkheid om een partnership aan te gaan met een gedreven managementteam, maken het een perfecte fit met onze ondernemende investeringsfilosofie. Wij zien Clifford als een sterk platform voor verdere groei en hebben diverse groeikansen geïdentificeerd, zowel organisch als door overnames.

Clifford is een prominente merknaam en heeft een sterke reputatie op het gebied van kwaliteit en service sinds 1995. Sinds haar oprichting heeft Clifford zich ontwikkeld tot een leidende dienstverlener op het gebied van automotive telematics en connected cars.

Waar men zich initieel met name richtte op de verkoop van hardware op het gebied van antidiefstalbeveiliging, is de onderneming tegenwoordig gericht op telematicadiensten op abonnementsbasis. Deze diensten omvatten (voertuig)datacollectie en -analyse, met als doel het diefstalrisico te reduceren en de terugvindmogelijkheid te maximaliseren.

In sterke partnerships met diverse partijen als Porsche en Vodafone heeft Clifford een preferred supplier-status. Clifford is de exclusieve National Service Provider voor Vodafone Automotive in de Benelux, wat onder andere omvat: gecertificeerde meldkamerdiensten, contractmanagement voor eindgebruikers, technische ondersteuning en klantenservice voor de eindgebruiker evenals lokale certificering en homologatie.

NewPort ziet Clifford als sterk platform voor verdere internationale groei binnen zowel de bestaande automotivemarkt als in andere marksegmenten waar andere ‘moving assets’ relevant zijn. Denk hierbij niet alleen aan hijskranen, hoogwerkers en agrimaterieel, maar ook aan sloepen in de Amsterdamse grachten met een hoog diefstalrisico.

Clifford is een mooi voorbeeld voor een aantrekkelijke small cap deal met veel groeipotentieel en past dan ook perfect in de investeringsfilosofie van NewPort. Amos Yarkoni, oprichter en Managing Director van Clifford, richt zich met de investering van NewPort op het versnellen van de groeistrategie van de onderneming.

“Wij zijn erg verheugd met NewPorts interesse voor Clifford en zijn ervan overtuigd dat samen met het NewPort team, haar ervaring en netwerk wij Clifford kunnen ontwikkelen tot een nog sterkere speler op het gebied van automotive telematics en de bredere IoT-markt”, aldus de heer Yarkoni.

Rob van der Laan van NewPort Capital vult aan: “Clifford richt zich momenteel uitsluitend op oplossingen voor de automotive-industrie. Samen met het Clifford team hebben wij diverse additionele gebieden geïdentificeerd om de klantbasis te vergroten, zowel in nieuwe als bestaande marktsegmenten, en de dienstverlening uit te breiden naar interessante gebieden als user based insurance en andere connected car-proposities, waarbij wij onze achterban en netwerk van investeerders in de (auto)verzekeringsbranche goed kunnen activeren”.

Wat onderscheidt deze deal van andere Small Cap Deals?
NewPort heeft proactief de eigenaar benaderd om kennis te maken. Rob van der Laan is al vele jaren klant van Clifford, maar had nooit eerder de eigenaar Amos Yarkoni ontmoet of gesproken. In diverse gesprekken is een basis van vertrouwen opgebouwd, waarmee het verdere proces soepel is verlopen.

NewPorts achterban met diverse investeerders uit de autoverzekeringssector geeft goede mogelijkheden om te ondersteunen bij verdere groei. Amos was niet voornemens om tot een verkoop over te gaan, maar heeft op basis van het aantrekkelijke en versnelde groeiperspectief besloten om met NewPort in zee te gaan.

Wat was de meest uitdagende component van de deal?
De overdracht van een private onderneming waarvan de eigenaar op dat moment niet bezig is om tot een verkoop over te gaan, is per definitie een emotioneel proces. Door veel te communiceren en vaak samen te zitten tijdens het proces – waarbij wij alle stappen transparant en consistent doornemen – lukt het om vertrouwen op te bouwen en alle ‘hobbeltjes’ (groot of klein) te overwinnen en gezamenlijk tot een mooie uitkomst te komen.

Ook hebben de key managementteamleden hun vertrouwen uitgesproken in de deal en de toekomst, doordat wij een wezenlijke investering in een aandelenbelang hebben gedaan. Wij zijn zeer trots en blij op het eindresultaat, waarmee alle partijen met een goed gevoel de nieuwe levensfase van de onderneming ingaan en de langetermijncontinuïteit van het bedrijf in een ondernemende setting is gewaarborgd.

Amos Yarkoni blijft aan als aandeelhouder en als Managing Director van de onderneming, wat eveneens vertrouwen uitstraalt naar personeel, klanten en leveranciers.
 

Gerelateerde artikelen