Pitch Best Small Cap Deal 2018: KPN – QSight IT

De genomineerde deals maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Small Cap Deal 2018. Deze pitch is ingezonden door Jetske de Jong van Holland Venture.

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?
Wij zien de verkoop van QSight IT aan KPN als een toonbeeld van de waarde die private equity en adviseurs kunnen toevoegen aan ondernemingen en de maatschappij. Bij QSight IT hebben wij het volgende gerealiseerd:

1.    Holland Venture heeft het toenmalige QI ICT geholpen met de heroriëntatie van de strategie richting security networking en cloud.
2.    Vervolgens hebben we middels buy-and-build invulling gegeven aan deze strategie (de volgende overnames zijn gedaan: Onsight Solutions, Sparked en Innovative. Welke zijn samengevoegd tot QSight IT).
3.    Dit resulteerde er in dat we het grootste onafhankelijke ‘powerhouse’ in cybersecurity en cloud hebben neergezet in de Benelux.
4.    Hierdoor is het bedrijf in 2 jaar in omzet verdubbeld, is de winstgevendheid verviervoudigd en is het aantal medewerkers van 130 naar 250 gegroeid.
5.    In de exitfase hebben we samen met de adviseurs een competitieve deal neergezet.
6.    Het auction proces leidde tot zeer veel nationale en internationale interesse van meer dan 50 partijen, zowel private equity als strategen.
7.    In de laatste weken van het proces is de prijs daardoor significant toegenomen en heeft Holland Venture met deze verkoop een uitstekend resultaat behaald.

Wat onderscheidt deze deal van andere Small Cap Deals?
•    QSight IT is actief in een zeer actueel thema, te weten Cybersecurity. QSight IT was daarbinnen de grootste onafhankelijke speler en daarmee een zeer aantrekkelijke ‘target’ voor vele partijen.
•    De relatief korte holding period (2015-2017) in relatie met de grote internationale interesse maakt het een zeer interessante deal.
•    QSight verrichte veel werkzaamheden voor de overheid (veiligheidsdiensten). Dit maakte de verkoop van de deal complex aangezien we veel zaken niet vrij mochten geven. In een M&A traject dien je al rekening te houden met veel verschillende partijen en nu kwam er nog een extra stakeholder bovenop.
•    De combinatie van services en de cutting edge technologie (vaak verantwoordelijk voor onze staatsveiligheid) maakt het een uniek bedrijf en daarmee een unieke deal.

Wat was de meest uitdagende component van de deal?
•    Proactieve interesse van meerder partijen overviel ons. Zeker gezien het feit dat we intern nog druk bezigen waren met het integreren van de verschillende bedrijven (drie acquisities: Onsight Solutions, Sparked en Innovative). De combinatie van integreren en verkopen  bleek ontzettend uitdagend. Bloed zweet en tranen bij zowel management, Holland Venture en adviseurs  leidde uiteindelijk tot een prachtig resultaat. 
•    Door de acquisitie/ fusie van meerdere bedrijven hadden we in de exit fase te maken met een behoorlijk aantal stakeholders (waaronder ook de overheid). Het managen van al deze stakeholders was een uitdagend component.
•    QSight maakt gebruik van een complexe technologie. Het helder uiteenzetten van deze technologie zonder ‘het geheim van de smid’ vrij te geven was een uitdaging.

Gerelateerde artikelen