Pitch Best Small Cap Deal 2016: TIIN Capital investeert in SendCloud

Afgelopen februari heeft TIIN Capital en BOM geïnvesteerd in online verzendplatform Sendcloud. Het team dat de deal begeleidde bestond uit adviseurs van Lexence Advocaten, Ingen Housz Advocaten en Schut van de Ven Notariskantoor.

Deze deal is ingezonden door Richard Tieleman (TIIN Capital).

SendCloud is een van de meest veelbelovende scale-ups van Nederland. De onderneming richt zich op het vergemakkelijken van het logistieke proces van webshops en goedkoper verzenden van pakketten door deze webshops. SendCloud wordt ook wel de Adyen, de payment service provider van de logistiek genoemd voor webshops, genoemd. Ten tijde van de deal was SendCloud in Nederland en Belgie actief met 95.000 verzonden pakketten en bijna 2.000 klanten per maand.                                 

TIIN Capital en BOM hebben gezamenlijk EUR 1,5 mln. gei╠łnvesteerd. Beide investeerders zijn toegetreden om de Europse expansie van SendCloud te versneller door onder meer de software applicatie en product features te versterken/verbeteren, nieuwe partnerships met lokale en Europese vervoerders en de grote webshopsystemen (met native integraties) te realiseren en uit te rollen naar andere Europese landen.                            

In het eerste investeringsjaar is YTD uitgerold naar Duitsland waar een dedicated lokaal team zit en recent ook naar Oostenrijk en Frankrijk. Verder is het klantenbestand met 50% toegenomen en het aantal verzonden pakketten verdubbeld.                                

Door de toegevoegde waarde van SendCloud voor het logistieke proces van webshops en de sterke groei die ze doormaken is de onderneming opgenomen in European Tech30 2016 van The Next Web.                                

De investering door TIIN Capital en Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) past in het beeld van vandaag de dag waar bedrijven worden gefinancierd door stapelfinanciering. De onderneming heeft Startup BootCamp (SBC) als aandeelhouder van het eerste uur, en wordt gezien als een van de meest succesvolle startups in hun programma's, gevolgd door enkele informals investors en Sanoma Ventures die een pre-seed financiering heeft versterkt. TIIN en BOM zijn hier bijgekomen als Seed Investeerders. Volgend jaar zal een grote ronde worden opgehaald om de Europese expansie verder te versnellen.

Datum deal aangekondigd: 24 februari 2016

Dealwaarde: EUR 5-10 mln.            

Koper: TIIN Capital en Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij

Target: SendCloud

Verkoper: SendCloud (aandelenuitgifte)

Betrokken adviseurs: Lexence Advocaten, Ingen Housz Advocaten, Schut van de Ven Notariskantoor.

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?
SendCloud is een van de meest prominente en snelst groeiende start-ups van Nederland. De onderneming is actief in een zeer omvangrijke en snel groeiende e-commerce markt en levert een schaalbare oplossing die integreert met de grootste webshopsystemen en vervoerders en is daarmee geschikt voor duizenden Nederlandse en internationale webshops. De onderneming is hiermee een van de kanshebbers om zich te ontwikkelen tot de Adyen's, Bookings en Thuisbezorgd's van deze wereld.

Wat onderscheidt deze deal van andere Small Cap Deals?
De deal onderscheidt zich door de stapelfinanciering en funding door meerdere Nederlandse investeerders (SBC, Sanoma Ventures, TIIN, BOM) in de verschillende levensfase van het bedrijf. Hiermee laten ook de Nederlandse start- ups maar vooral ook de Nederlandse venture capital/private equity wereld zien dat ze meekunnen met het start-up klimaat in Amerika. De investeerders treden gezamenlijk op om de bedrijven verder te helpen. Dit zijn de eerste stappen die door de Nederlandse VC/PE wereld worden gezet naar gezamenlijk optreden en elkaar en het ondernemings/- investeringsklimaat te verbeteren.

Wat was het meest uitdagende component van de deal?
Het meest uitdagende aan de deal was het realiseren van goed passende afspraken tussen de aandeelhouders onderling. Door de verschillende type investeerders, met een ander instapmoment, investeringshorizon is het belangrijk om een goede balans te vinden. Verder speelde ook mee dat er helder afspraken moesten worden gemaakt op het gebied van de governance waarin rolverdeling tussen de aandeelhouders helder is en de communicatie tussen de onderneming en aandeelhouders in balans is en geen te grote workload oplevert. De advocaten van Lexence en Ingen Housz hebben hierin een belangrijke rol gespeeld.

—–

M&A Awards 2016: Stem op uw favoriete Best Small Cap Deal 2016
Wie valt er 15 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2016?Stem nu mee:
Waar grote deals vaak ontstaan uit een koker van juridisch dichtgetimmerde documenten, een krijgsmacht aan adviseurs en een door McKinsey goed gekeurde overnamestrategie, daar worden de small caps juist gekenmerkt door emoties, ondernemersinstinct en onderhandelingskwaliteiten. Zeker een mooi genre dus, die small caps. Geef u stem daarom in alle wijsheid aan de beste deal. Ga naar alle nominaties voor de Best Small Cap Deal.

Bekijk alle Small Cap Deals & stem direct

Tip: Bezoek 15 december de M&A Awards 2016, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen