Pitch Best Small Cap Deal 2016: Hugli koopt Bresc

Het beursgenoteerde Zwitserse voedselbedrijf Hügli Holding nam afgelopen augustus het Nederlandse Bresc over. Bresc maakt koelverse kruidenpurees, knoflookconcepten, dressings, sauzen, tapenades, dippers en andere culinaire basisproducten. Oaklins en AKD begeleidden de deal. Bekijk de nominatie-pitch.

Deze deal is ingezonden door Oaklins, voormalig fusie- en overnamespecialist Holland Corporate Finance (HCF).

Bresc had vier aandeelhouders. De twee oprichters die niet meer actief zijn in de onderneming hadden 80% van de aandelen en de twee managers gezamenlijk 20% • Het huidige management heeft een minderheidsbelang in de onderneming behouden. Hugli zal Bresc ondersteunen bij het verder uitbouwen van een sterke positie in de panEuropese foodservice industrie. 

Koper: Hugli is een Zwitsers beursgenoteerd bedrijf actief in de voedingsmiddelenindustrie. Hugli is gespecialiseerd in de productie en distributie van (met name gedroogde) soepen, sauzen, bouillons en verschillende marinades • De markt waarin Hügli opereert is sterk verzadigd en kenmerkt zich met name door sterke concurrentie op prijs.

Target: Bresc is een producent van koelverse kruidenpurees voor de professionele gebruiker op de Europese gastronomie-markt. De markt voor deze koelverse producten groeit sterk. 

Producten kenmerken zich door hun ultraverse geur en smaak, optimaal gebruiksgemak en constante kwaliteit. Het assortiment bestaat onder andere uit koelverse kruidenpurees, knoflookconcepten, dressings, sauzen, tapenades, dippers en andere culinaire basisproducten.

De referentie is de chef-kok die kwaliteit voorop stelt en is gewend te werken met eerlijke, verse en pure grondstoffen. Producten zijn daarnaast ook beschikbaar voor industriële klanten voor verdere verwerking

Betrokken adviseurs:

Financieel adviseur koper: Oaklins Small Cap Advisory (Adse de Kock)

Juridisch adviseur koper: AKD (Zabdaj Pollen)

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?
1) De identiteit en cultuur van Bresc blijft behouden terwijl de onderneming wel onderdeel uitgaat maken van een grote internationale onderneming. Dit biedt Bresc de mogelijkheid een pan-Europese speler te worden. 
2) Hügli verkrijgt een marktpositie in een groeimarkt en kan het concept van Bresc internationaal uitrollen. Daarnaast krijg Hügli toegang tot een bestaande infrastructuur op de Nederlandse markt voor haar eigen producten. 
3) De transactie is een uitstekend voorbeeld van het feit dat ons Small Cap team en de internationale Oaklins organisatie, internationale beursgenoteerde partijen weet te interesseren voor typische small cap ondernemingen.

Wat onderscheidt deze Small Cap Deal?
1) Deze deal onderscheidt zich van andere Small Cap deals o.a. door: Deze deal is grensoverschrijdend en door toevoegen van internationale kopers in het proces is een zeer hoge multiple gerealiseerd.
2) Voor management was een sterke culturele fit tussen koper en de target van belang. Hierdoor is in het bijzonder aandacht besteed aan het goed leren kennen van (de cultuur van) de koper door bezoeken door het management van een aantal buitenlandse fabrieken van de koper.
3) Ondanks tegengestelde belangen tussen aandeelhouders zijn uiteindelijk alle partijen (inclusief de koper) zeer tevreden over de uitkomst.
4) Nauwe samenwerking tussen Oaklins Nederland én haar Zwitserse collega’s

Wat was het meest uitdagende component?
1) De meest uitdagende componenten van deze transactie waren: Managen van de belangen van de verschillende aandeelhouders in het proces.
2) De onderneming gaat in 2017 over van drie locaties naar een geheel nieuw pand. Dit moest goed worden geadresseerd in het verkoopproces.
3) Onze Zwitserse collega’s kende Hügli goed en wisten dat zij niet snel schakelde maar wel serieus geïnteresseerd waren in de target. Hierop moesten de tijdslijnen van het proces worden aangepast.
4) De wens van Hügli om Bresc direct Hügli-producten te laten verkopen terwijl het management zich eerst wil focussen op de verder groei van Bresc. 

Zie hier de link naar het rapport van deze deal: https://static.financieel-management.nl/documents/447.pdf

—–

M&A Awards 2016: Stem op uw favoriete Best Small Cap Deal 2016
Wie valt er 15 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2016? Stem nu mee:
Waar grote deals vaak ontstaan uit een koker van juridisch dichtgetimmerde documenten, een krijgsmacht aan adviseurs en een door McKinsey goed gekeurde overnamestrategie, daar worden de small caps juist gekenmerkt door emoties, ondernemersinstinct en onderhandelingskwaliteiten. Zeker een mooi genre dus, die small caps. Geef u stem daarom in alle wijsheid aan de beste deal. Ga naar alle nominaties voor de Best Small Cap Deal.

Bekijk alle Small Cap Deals & stem direct

Tip: Bezoek 15 december de M&A Awards 2016, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen