Pitch Best Small Cap Deal 2016: Dümmen Orange neemt 100% aandelen over van Hobaho

Op 13 september werd bekend dat Hobaho zich heeft aangesloten bij Dümmen Orange. Advies was afkomstig van accountant- en belastingadviseur BDO en advocatenkantoren DVAN en Houthoff Buruma.

De inzending van deze pitch voor Best Small Cap Deal 2016 is gedaan door Martijn Nuis (BDO).

Dümmen Orange heeft 100% van de aandelen in Hobaho Horti Groep B.V. overgenomen van Royal FloraHolland. Dümmen Orange en Hobaho delen de ambitie om een significante positie in belangrijke gewassen te verwerven door toepassing van innovaties in de veredeling, productie en verkoop. Hierdoor biedt de transactie voor beide partijen de mogelijkheid hun groeidoelstellingen te verwezenlijken.

Hobaho is al meer dan 95 jaar gespecialiseerd in de bemiddeling en veredeling van bloembollen. Een team van ongeveer 30 bemiddelaars brengt dagelijks vraag en aanbod bij elkaar, geeft advies en het bouwt aan sterke relaties. Hobaho heeft in totaal circa 65 medewerkers. Met moderne veredelingfaciliteiten ontwikkelt Hobaho nieuwe bolgewassen die voldoen aan de eisen van de markt van de toekomst. Via kwekersverenigingen coördineert Hobaho samenwerkingen en biedt diensten waaronder verkoop, licentie administratie (en intellectuele eigendom) en marketing.

Andere diensten zijn online bemiddeling van machines en materialen en bollenveilingen.

Datum deal aangekondigd: 13 september 2016

Dealwaarde: 5-20 miljoen o.b.v. 100%

Koper: DNA Green Group B.V.

Target: Hobaho Horti Groep B.V.

Verkoper: FH Diensten Holding B.V.

Betrokken adviseurs:

  • BDO M&A: Albert Koops, Martijn Nuis, Rick Hugers

  • DVAN: Els in ’t Veld, Daniëlle Dix, Marijke Sipkema – Ten Brink

  • Houthoff Buruma: Michiel Wesseling, Joram van den Berg, Bram Caudri, Annemiek Wassink.

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?
Dümmen Orange en Hobaho hebben beiden sterke innovatie- en groei doelstellingen binnen de bollenmarkt. Hobaho was als onderdeel van Royal FloraHolland een sterke, grotendeels autonoom opererende onderneming met een belangrijke positie in de markt. Met Dümmen Orange als aandeelhouder kunnen zowel Hobaho als Dümmen Orange grote stappen zetten om hun groeidoelstellingen te bereiken. Dümmen Orange heeft eind vorig jaar contact gezocht met Royal FloraHolland waarbij de interesse in de acquisitie van Hobaho kenbaar is gemaakt. Het was op dat moment geen doelstelling van Royal FloraHolland om Hobaho van de hand te doen. Ook Royal FloraHolland zag dat Hobaho in de toekomst onder Dümmen Orange meer toegevoegde waarde kan leveren dan binnen het eigen concern en was derhalve bereidwillig dit proces in te gaan.

Wat onderscheidt deze deal van andere Small Cap Deals?
Hobaho was als onderdeel van Royal FloraHolland een relatief zelfstandig opererende onderneming. In het verkoopproces is daardoor het management van Hobaho de voornaamste bron van alle informatie geweest zonder dat het management uiteindelijk beslissingen omtrent de transactie heeft kunnen maken. Daarnaast was het voor het management van Hobaho soms lastig te opereren tussen enerzijds hun toenmalig aandeelhouder (FloraHolland) en anderzijds hun (eventuele) toekomstige aandeelhouder. De relatie met beide partijen diende voor hen goed te zijn. Mede door de open houding van Dümmen Orange is dit proces zeer voorspoedig verlopen en heeft Dümmen Orange in een vroeg stadium het vertrouwen van Hobaho kunnen winnen.

Andere onderscheidende karakteristieken van deze deal waren onder meer de royalty’s die tot ver in de toekomst inkomsten genereren, hoge investeringen in de toekomst en steeds meer internationale business maar ook internationale concurrentie. Daarnaast speelde de nauwe band met de kwekersverenigingen ook een belangrijke rol in deze deal.

Wat was het meest uitdagende component van de deal?
Voor een small cap deal is het aantal organen dat betrokken is geweest aan de verkoopzijde groot. Onder meer de RvC, het management en de ondernemingsraad van zowel Royal FloraHolland als Hobaho waren betrokken partijen in deze transactie. Daarnaast bracht het feit dat het management en de aandeelhouders van Hobaho tegengestelde belangen hebben, uitdagingen met zich mee. Ondanks het grote aantal betrokkenen is de deal relatief soepel verlopen.

—–

M&A Awards 2016: Stem op uw favoriete Best Small Cap Deal 2016
Wie valt er 15 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2016? Stem nu mee:
Waar grote deals vaak ontstaan uit een koker van juridisch dichtgetimmerde documenten, een krijgsmacht aan adviseurs en een door McKinsey goed gekeurde overnamestrategie, daar worden de small caps juist gekenmerkt door emoties, ondernemersinstinct en onderhandelingskwaliteiten. Zeker een mooi genre dus, die small caps. Geef u stem daarom in alle wijsheid aan de beste deal. Ga naar alle nominaties voor de Best Small Cap Deal.

Bekijk alle Small Cap Deals & stem direct

Tip: Bezoek 15 december de M&A Awards 2016, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen