Picnic haalt 355 miljoen op voor internationale groei

Supermarktketen Edeka en Bill & Melinda Gates Foundation doen mee.

Onlinesupermarkt Picnic heeft 355 miljoen euro opgehaald bij zijn aandeelhouders in een nieuwe financieringsronde. Onder de investeerders zijn de Duitse supermarktgigant Edeka en de filantropische stichting van Microsoft-medeoprichter Bill Gates – de Bill & Melinda Gates Foundation, die twee jaar geleden aan boord stapte van de online super. Dat bevestigt topman Michiel Muller van Picnic na berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Met het geld wil het bedrijf de activiteiten in Duitsland en Frankrijk verder uitbreiden. Zo gaat Picnic distributiecentra bouwen en hubs openen in steden als Berlijn, Parijs en Hamburg, vertelt Muller. De onlinesupermarkt is sinds 2018 actief in Duitse steden in Noordrijn-Westfalen en sinds 2021 in het Franse Lille, waarna het bedrijf ook in de regio Parijs boodschappen ging bezorgen.

Daarnaast gebruikt Picnic het nieuwe kapitaal voor robotisering. Het bedrijf gaat onder meer investeren in geautomatiseerde distributiecentra, zoals in het Duitse Oberhausen.

Het afgelopen jaar groeide Picnic met 40 procent naar bijna 1,3 miljard euro omzet. Het bedrijf verwacht verdere groei door “nieuwe gezinnen” die hun boodschappen online doen. In Nederland vindt het bedrijf die klanten met name in steden waar het al boodschappen bezorgt, in Duitsland en Frankrijk is nog een flinke markt te winnen.

Hoeveel het bedrijf na de nieuwe investeringen waard is, wil de topman niet zeggen. In 2021 haalde Picnic voor het laatst miljoenen op. Investeerders staken toen 600 miljoen euro in de onlinesupermarkt, die in 2015 werd gelanceerd. (ANP)

Gerelateerde artikelen