Philips: huishoudelijke apparaten naar Chinese belegger 

Hillhouse Capita betaalt 4,4 miljard euro voor bedrijfsonderdeel.

Philips verkoopt zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital. Die betaalt in totaal zo'n 4,4 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel, dat onder meer koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt. Daarvan is 3,7 miljard voor de huishoudtak zelf.

De Chinezen betalen in jaarlijkse termijnen daarbovenop in totaal zo'n 700 miljoen euro om de naam Philips de komende 15 jaar te mogen blijven gebruiken. Ook enkele andere merken zoals die van koffiemachinemaker Saeco vallen onder de deal. Die licentieovereenkomst is na afloop van die periode te verlengen.

Philips verwacht na belastingen ongeveer 3 miljard euro over te houden zodra de overname is afgerond. Dat voorziet het bedrijf in het derde kwartaal. Topman Frans van Houten liet weten dat Philips nog geen bestemming voor het geld heeft. "We hebben de afgelopen maanden een aantal overnames gedaan en ook een aandeleninkoop aangekondigd, dus je zou kunnen zeggen dat we het geld al deels hebben uitgegeven."

Philips had de huishoudtak begin vorig jaar in de etalage gezet, omdat die niet meer aansloot bij de belangrijkste activiteiten van het bedrijf. De onderneming richt zich op zorgtechnologie en persoonlijke verzorging. Eerder nam Philips ook al afscheid van de verlichtingstak, die als het losse bedrijf Signify doorging, en stopte het met de productie van zaken als televisies en audio-apparatuur. Volgens Van Houten was de verkoop van de huishoudtak voorlopig de laatste grote desinvestering van Philips.

De huishoudtak van Philips had afgelopen jaar een omzet van 2,2 miljard euro en blijft in Nederland gevestigd met een hoofdkantoor in Amsterdam. Wereldwijd werken er 7000 mensen in meer dan 100 landen. In Nederland gaat het om ongeveer 800 mensen, die allemaal hun baan houden. Daarvan werken er ongeveer 200 in Drachten en de rest in de regio Amsterdam.

Deal: Hillhouse Capital acquires the Domestic Appliances business of Philips

Hillhouse Capital werd geadviseerd door:
Tax Advisory: EY (Teamleader: Sjoerd Hensen)
Financial advisory: EY (Teameader: Stephan Lauers
Advisory Corporate M&A: LinklatersLegal

Philips werd geadviseerd door: 
M&A Advisory: JPMorgan Chase (Teamleader: Marc van Meerwijk
M&A Advisory: Goldman Sachs
Tax Advisory: PwC (Teamleader: Brenda Mooijekind)
Tax Advisory: De Brauw Blackstone Westbroek (Teamleader: Henk van Ravenhorst)
Financial Due Diligence: Deloitte
Legal Advisory Corporate M&A: De Brauw Blackstone Westbroek (Teamleader: Arne Grimme)

Bekijk hier alle betrokkenen bij deze deal.

Gerelateerde artikelen