‘Philips heeft interesse in belang Coway’

Philips heeft interesse getoond in de aankoop van een groot belang in het Zuid-Koreaanse Coway. Dat bedrijf richt zich onder meer op waterzuivering- en ontharding, maar ook op luchtzuivering en keukenapparatuur. Persbureau Yonhap meldde dat donderdag op basis van ingewijden. Een woordvoerder van Philips gaf desgevraagd geen commentaar.
Private equityfonds MBK Partners heeft het belang van bijna 31 procent in de etalage gezet. Het heeft een geschatte waarde van 3 biljoen won, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. "Onlangs heeft Philips om gedetailleerde informatie gevraagd over de geplande verkoop. Dat is ze zoals gevraagd toegezonden", aldus een bron. Een eventuele overname zou tot de grootste behoren in de geschiedenis van het Nederlandse technologieconcern.
Philips is bezig zich om te vormen tot een specialist op het gebied van gezondheidstechnologie. Nadat eerder al de activiteiten op het gebied van consumentenelektronica werden afgestoten, wordt naar verwachting volgend jaar ook de verlichtingsdivisie als zelfstandig bedrijf naar de beurs gebracht.
Het Nederlandse concern is naar verluidt de laatste in een hele reeks van partijen die belangstelling heeft in de deelneming in Coway. Zo zouden bijvoorbeeld verschillende Chinese private equitybedrijven zich al gemeld hebben, zij azen met een aankoop op een positie, of versterking van een positie, op de snelgroeiende Chinese waterzuiveringsmarkt.
Die sector in China wordt nu nog voornamelijk gedomineerd door buitenlandse partijen, zoals Philips. Die levert Cowayproducten via een samenwerkingsverband dat ontstond na een tevergeefse poging van de Zuid-Koreanen om de Chinese markt in 2008 te betreden.
 
Een maand geleden kwam het bericht naar buiten dat Philips de hulp van Bank of America heeft ingeschakeld om te zoeken naar overnames in de medische sector. Philips overweegt acquisities die variëren van enkele miljoenen tot miljarden euro’s. 
 
 
(ANP/MenA.nl)
 
Gerelateerde artikelen