Philip Morris koopt fabrikant van astmamiddel

De Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris International verwerft een meerderheidsbelang in de Britse onderneming Vectura. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de productie van inhalatoren voor astma-patiënten. Met de deal is 1,1 miljard pond gemoeid. 

Bijna driekwart van Ventura’s aandeelhouders gingen akkoord met het aanbod van de tabaksreus. De aankoop van Vectura geldt als onderdeel van de omvorming van Philip Morris naar een bedrijf in zorg en welzijn.

Philip Morris heeft van de regelgevende instanties echter een groen licht gekregen voor de deal. Het bod kan niet meer worden ingetrokken. De Amerikaanse groep heeft net niet voldoende aandelen om Vectura van de beurs te halen. Het overnamebod van Philip Morris op de resterend aandelen loopt tot eind september.

CFO Jacek Olczak van Philip Morris stelt dat de overname nodig is om het Amerikaanse concern te diversifiëren en ook actief te maken buiten de nicotine-sector. Er zijn echter veel protesten tegen de deal, omdat een sigarettenfabrikant nu een verdienmodel lin handen krijgt voor mensen met ademhalingsproblemen.

 

Gerelateerde artikelen