Pensioenfondsen investeren opnieuw in techbedrijven 

PMT en PME investeren elk 75 miljoen euro in Innovation Industries. 

De bedragen die PMT en PME nu opzij zetten, komen bovenop eerdere investeringen waar beide fondsen aan hebben bijgedragen.

Innovation Industries gaat met een derde fonds van start dat kapitaal verstrekt aan Deeptechbedrijven. In de eerste financieringsronde is 200 euro miljoen opgehaald bij de pensioenfondsen PMT en PME, Rabo Investments, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), onderzoeksorganisatie TNO en tal van private investeerders. De verwachting is dat het nieuwe fonds in totaal 300 tot 400 miljoen euro ophaalt.

Het fonds gaat op zoek naar ongeveer vijftien deeptech startups en scale-ups die moeten uitgroeien tot internationale winnaars in hun sectoren. Deeptechbedrijven richten zich op het toepassen van geavanceerde technologieën om complexe, maatschappelijke knelpunten op te lossen op het gebied van gezondheidszorg, landbouw, energie en productie.

Eerder haalde Innovation Industries met twee vergelijkbare fondsen al 275 miljoen euro op. De fondsen van de investeringsmaatschappij – die mede zijn vormgegeven door MN Vermogensbeheer, de uitvoerder van PME en PMT – hebben sinds 2017 een bedrijvenportefeuille opgebouwd van 25 voornamelijk Nederlandse deeptechbedrijven. Voorbeelden van bedrijven waarin eerder is geïnvesteerd zijn SMART Photonics, Effect Photonics, Nearfield Instruments, Onera, Axelera AI en Solynta. 
 

Gerelateerde artikelen