Pensioenfonds wijst 100 oliebedrijven de deur

Van de opbrengst koopt PFZW energiebedrijven die groen worden.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft aandelen in ruim honderd olie- en gasbedrijven die zich onvoldoende inzetten voor verduurzaming verkocht. Die vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro's. Dat geld wordt opnieuw belegd, onder meer in fossiele energiebedrijven die voornemens zijn groener te worden.

De 114 bedrijven waar afscheid van is genomen hadden geen CO2-reductiedoelen, aldus PFZW. Om welke bedrijven het gaat, meldt het pensioenfonds niet. De verkoop bracht zo’n 470 miljoen euro op. PFZW meldt daarnaast 1,1 miljard euro in dertien "toonaangevende olie- en gasbedrijven" te hebben belegd. Daarmee wil het pensioenfonds naar eigen zeggen druk uitoefenen "om hun bedrijfsvoering af te stemmen op het Klimaatakkoord van Parijs". De ondernemingen zouden al hebben aangetoond aan de energietransitie te willen bijdragen.

PFZW kreeg eerder dit jaar kritiek van Greenpeace en Fossielvrij NL. Die organisaties vonden het een teleurstelling dat het pensioenfonds niet direct stopte met investeringen in fossiele energie. PFZW wilde de energiebedrijven daarentegen twee jaar de tijd geven om met een klimaatplan te komen, in lijn met de klimaatdoelen.

(ANP)
 

 

 

Gerelateerde artikelen