Pensioenfonds PME wil investeren in kernenergie

Het pensioenfonds heeft deelnemende bedrijven gepolst over het plan.

Pensioenfonds PME wil investeren in kernenergie. Dat zei bestuursvoorzitter Eric Uijen in het programma Nieuwsuur donderdagavond. De reden is dat het met de hernieuwbare energie niet hard genoeg gaat, aldus Uijen.

Het pensioenfonds heeft bij de deelnemende bedrijven onderzocht of die zo’n investering goedkeuren. 63 procent zegt ja. “Het sentiment tegenover kernenergie was voorheen anders, maar dat slaat om”, aldus Uijen in Nieuwsuur.

PME streeft met de investering in kernenergie vooral een goed rendement na. Dat staat volgens de bestuursvoorzitter op nummer één. Maar voor PME is ook een leefbare wereld belangrijk. Met kernenergie wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van de uitstoot van CO2. Dat weegt voor het pensioenfonds zwaarder dan het probleem van het afval van kerncentrales. Uijen ziet dat als “een beheersbaar probleem”.

Banken en verzekeraars zeggen nog nee tegen kernenergie of hebben geen standpunt, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. Ook pensioenfonds PMT keurt het nog af.

Maar PME wil met de overheid gaan praten. Het kabinet Schoof wil vier kerncentrales bouwen en wil dat dat voornamelijk met private investeringen gebeurt. PME heeft een paar voorwaarden geformuleerd, waaronder staatsdeelname aan de investeringen. Ook wil het pensioenfonds dat er al rendement komt tijdens de bouw. De bouw van een kerncentrale duurt ongeveer vijftien jaar en kost circa twintig miljard euro. Een andere voorwaarde is een vaste elektriciteitsprijs.

CDA-leider Henri Bontenbal reageerde op X: “Moedige en belangrijke stap van pensioenfonds PME. Ik hoop en verwacht dat andere pensioenfondsen ook in kernenergie willen investeren. Kernenergie is veilig, CO2-vrij en betrouwbaar; een goede toevoeging aan een groene en robuuste energiemix.”

Gerelateerde artikelen