PE-huizen hebben moeite om bedrijven te verkopen
Private equity-fondsen hebben in 2024 slechts de helft van de waarde van de investeringen geïnd op de verkoop van assets. Dit is het derde jaar op rij dat de uitbetalingen aan investeerders tekortschieten vanwege een dealdroogte. Hierover schrijft de Financial Times.
Private equity-fondsen verkopen doorgaans een vijfde van hun investeringen in een jaar, maar volgens de FT levert dat te weinig op voor de investeerders. Cambridge Associates, een adviseur van grote instellingen voor hun private equity-investeringen, schat dat fondsen de afgelopen drie jaar ongeveer 400 miljard dollar minder uitkeerden in vergelijking met langjarige gemiddelden.
Volgens de FT staan de private equity-bedrijven onder steeds grotere druk om hun investeerders te betalen. Een van de manieren waarop zij dat doen is door meer investeringen te beëindigen in 2025. Maar de PE-bedrijven hebben moeite om deals te sluiten tegen gunstige prijzen. Dat is al zo sinds begin 2022, toen stijgende rentetarieven de kosten voor financiering opjoegen. De bedrijfswaarderingen daalden navenant. Volgens Goldman Sachs lopen de kortingen die PE-bedrijven bieden bij een overname op tot vijftien procent.
Volgens de Britse zakenkrant is de verwachting dat de fusie- en overnameactiviteit in 2025 zal versnellen. Dit zal de PE-sector helpen om een achterstand van naar schatting drie biljoen dollar aan aan oude deals alsnog af te ronden. Maar in de sector klinken ook geluiden dat het nog jaren kan duren om deze achterstand in te lopen.
Vooral grote concerns zijn de laatste jaren moeilijk te verkopen, schrijft de FT. PE-bedrijven maken daarom steeds meer gebruik van zogenaamde ‘continuation funds’. Daarbij neemt het ene fonds een belang in een of meer portefeuillebedrijven uit een ander fonds in de portefeuille, om zo exits tot stand te brengen.
Volgens de FT zou er voor bijna zestig procent van deze deals zijn gesloten dit jaar, een record van veertien procent van alle private equity-exits. Dergelijke fondsen vormden in 2021 nog slechts vijf procent van alle exits.
Lees ook: Secondaries: Kansen te midden van private equity overallocatie en laag exitvolume