PE-bedrijven zitten muurvast in China met deelnemingen

Naar de beurs brengen kan niet meer en kopers zijn er nauwelijks.

Grote private equity-bedrijven met bezit in China zitten daar muurvast. Naar de beurs brengen van hun portfoliobedrijven lukt niet, vanwege het strenge beleid voor IPO’s. Verkopen van deelnemingen lukt evenmin, omdat niemand op dit moment Chinese bedrijven wil kopen.

De Financial Times meldt dat geen van de tien grootste private equity-bedrijven die wereldwijd actief zijn, het laatste jaar een Chinees bedrijf naar de beurs heeft gebracht of een Chinese deelneming volledig heeft verkocht via een M&A-deal. Dit komt naar voren uit cijfers van het databedrijf Dealogic.

Onlangs lukte het de Amsterdamse investeerder Prosus nog wel om weg te trekken uit China. Het belang in de in onlinereisbureau Trip.com werd verkocht voor 743 miljoen dollar.

De stap komt ongeveer een maand nadat het Amerikaanse winkelconcern Walmart zijn achtjarige partnerschap met het Chinese e-commercebedrijf JD.com had beëindigd en zijn volledige belang voor 3,6 miljard dollar verkocht.

De afgelopen tien jaar pompten de tien grootste internationale PE-huizen voor 137 miljard dollar in China, vooral vanwege de snelle groei daar. In dat tijdsbestek hebben ze voor 38 miljard dollar aan exits gerealiseerd. Inmiddels zijn de investeringen in China door PE-bedrijven gedaald tot vijf miljard sinds 2022.

Het is volgens de Britse zakenkrant al zeker tien jaar geleden dat PE-bedrijven er niet in slaagden om Chinese deelnemingen te verhandelen. Toch zijn de beperkingen die de Chinese staat oplegt aan het verkopen of naar de beurs brengen van bedrijven steeds strakker geworden sinds 2021.

De Financial Times gaat ervan uit dat deze omstandigheden negatieve gevolgen hebben voor de buitenlandse investeerders in China. Het zou gaan om Blackstone, KKR, CVC, TPG, Warburg Pincus, Carlyle Group, Bain Capital, EQT, Advent International en Apollo.

De Financial Times wijst erop dat een overnemen in China tegenwoordig spotgoedkoop is, maar dat de onzekerheid over de exits de PE-bedrijven ervan weerhoudtd om nu geld in het land te steken.

Related articles