Onverkoopbare bedrijven hopen zich op bij PE-bedrijven

Center Parcs is een van de bedrijven die geen koper kan vinden.

Europese private equity-bedrijven zijn genoodzaakt om activa voor steeds langere perioden aan te houden. Het benadrukt problemen die de sector ondervindt bij het terugbetalen van investeerders. Dat meldt de Financial Times op basis van dataprovider Gain.pro. PE-bedrijven zitten wereldwijd met een recordaantal van 28.000 onverkochte bedrijven. Center Parcs is een van de bedrijven die volgens de Financial Times onverkoopbaar is geworden.

PE-bedrijven die vorig jaar bedrijven in Europa verkochten, hadden deze assets gemiddeld bijna zes jaar in handen. Sinds 2010 is dat de langste periode waarin bedrijven in bezit bleven van de PE-bedrijven en aanzienlijk langer dan de drie tot vijf jaar voordat bedrijven worden doorverkocht. De periode waarin bedrijven bij hun PE-moeders blijven, was het laagst tussen 2012 en 2020. Toen verkochten de PE-bedrijven hun belegging gemiddeld binnen vijf jaar door.

De Financial Times meldt dat het traditionele buy-outmodel de afgelopen twee jaar steeds meer onder druk staat. Daarvoor floreerde de sector, vooral dankzij lage rentetarieven. Maar na een serie van renteverhogingen is de kooplust verdwenen en hebben PE-bedrijven steeds meer moeite om hun assets te slijten. Na de pandemie heeft geopolitieke instabiliteit de PE-bedrijven geen goed gedaan.

Uitwijken naar het beleggen in beursintroducties is nauwelijks een alternatief, want het aantal beursgangen is beperkt. Dit heeft ertoe geleid dat private equity-bedrijven wereldwijd op een recordaantal van 28.000 onverkochte bedrijven zitten.

“Het was geen dubbele klap, het was een drievoudige klap”, zegt Philip De Vusser, COO van Gain.pro, in de Financial Times. Hij verwijst naar de hoge rentetarieven, inflatie en schokken in de toeleveringsketen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

De vertraging in het sluiten van deals in combinatie met duurdere financiering betekent dat bedrijven selectiever worden in de activa die ze kopen, zo gaat de FT verder. De krant vraagt zich hoe bedrijven verkocht kunnen worden die niet zo snel groeien en minder winst maken. De Vusser. “Als je fondsen werft, wil je een goede exit maken.”

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde omzetgroei van bedrijven is gedaald in verhouding tot de tijd waarin ze in handen waren van hun private equity-eigenaren. Activa die langer dan zeven jaar in bezit waren, groeiden gemiddeld met 6,5 procent per jaar, minder dan de helft van de activa die minder dan drie jaar in bezit waren, aldus Gain.pro.

Voorbeelden van bedrijven die al meer dan vijf jaar in handen zijn van private equity en die het afgelopen jaar niet zijn verkocht, zijn onder meer huisdiervoedingsbedrijf Partner in Pet Food, commercieel wasbedrijf JLA en dus de vakantieresortgroep Center Parcs, zo schrijft de FT. Kopers wilden niet v0ldoen aan de vraagprijs, zelfs niet als het gaat om goede bedrijven. PE-bedrijven willen geen water bij de wijn doen.

Gerelateerde artikelen