Paul Josephus Jitta, BUREN: ‘Verder richten op internationale transacties’
Grensoverschrijdende transacties, zowel in de totstandkoming (M&A) als de ontbinding daarvan (Corporate & Commercial Litigation). Paul Josephus Jitta gaat zijn gespecialiseerde kennis inzetten als partner bij BUREN.
“Een groter kantoor, nog internationaler, dat is wat me trekt in BUREN”, vertelt Josephus Jitta. De 51-jarige advocaat is de zoon van de voormalige hoofdofficier van justitie in het district Alkmaar, de alom als ultieme crimefighter en zero-tolerance officier omschreven Adelbert Josephus Jitta. “Mijn vader werkte bij het OM aan de negatieve kant van de samenleving, met overnames zit ik meer aan de positieve kant”, lacht hij.
Paul Josephus Jitta staat bekend om zijn liefde voor Spaanstalige landen, de nodige van zijn M&A-deals sloot hij dan ook op het Iberisch schiereiland en in Latijns-Amerika af. Bij zijn nieuwe kantoor hoopt hij daar nog meer het accent op te kunnen leggen.
Naar Spanje om liefde
“De liefde bracht mij tijdens mijn studententijd naar Spanje en de Spaanse taal”, vertelt de advocaat. “Ik studeerde – naast Nederlands recht in Amsterdam – Spaans recht in Salamanca. Met de liefde voor die studente werd het uiteindelijk niets, maar het land en de taal zijn mij altijd blijven bekoren. Ik ben honorair consul van Ecuador en werk al sinds 2009 als initiator mee aan de Cancun-zaak, een enquêteprocedure over een aandeelhoudersgeschil tussen twee Spaanse families over hun gezamenlijke hotelproject in Cancun. Deze zaak leidde in 2014 tot baanbrekende jurisprudentie van de Hoge Raad over bestuurdersaansprakelijkheid bij joint-ventures.”
Josephus Jitta is gepokt en gemazeld in het begeleiden en adviseren van nationale en internationale ondernemingen bij overnames en joint-ventures. Sinds 1999 sloot hij zo’n 200 deals, alleen al vorig jaar waren dat er zestien.
“Vaak wordt gesteld dat overnames mislukken of niet leiden tot de vooraf gewenste resultaten”, zegt hij. “In de praktijk heb ik juist veel positieve ervaringen. Twee belangrijke factoren in het slagen van een fusie of overname zijn, en dat lijken open deuren, de voorbereiding en de tijdshorizon die betrokken partijen hanteren om de balans op te maken. Als je bijvoorbeeld onvoldoende aandacht besteedt aan het due diligence traject, en daarmee onnodige risico’s neemt, is de kans groter dat de deal slecht uitpakt. Dit staat regelmatig op gespannen voet met de doelstellingen van de kopende of verkopende partij voor wie het zaak is om snel rendement te realiseren. Ik zie het juist als mijn rol om mijn cliënten te helpen met het doen van hun ‘huiswerk’ om de kans op succes te maximaliseren.”
Middle market loopt door
Van een dip in het aantal deals – door menig doemdenker al voor dit jaar voorspeld – merkt Paul Josephus Jitta vooralsnog niets. “Als die economische teruggang komt, zal dat in mijn marktsegment ook niet tot enorme veranderingen leiden”, zegt hij. “Dat zal vooral gevolgen hebben voor de grote miljardendeals en die doe ik niet. In de middle market, waar ik opereer, is het de afgelopen twaalf jaar gewoon doorgelopen. Ook als het economisch minder gaat, zullen bedrijven verkocht moeten worden. Nu is het een verkopersmarkt, met veel veilingen. Gaat het te zijner tijd toch minder met de economie, dan zal er een toename zijn van distressed M&A, met het afstoten van bedrijven of bedrijfsonderdelen om geld op te halen voor het redden van moeilijke lopende bedrijfsonderdelen. In beide scenario’s betekent dat werk aan de winkel.”
Terugkijkend op ruim 25 jaar M&A hoeft Josephus Jitta niet lang na te denken om zijn mooiste en moeilijkste deals – beide internationaal – uit het geheugen op te halen. “In 2010 vertegenwoordigde ik een Nederlandse cliënt die een wasserij – onderdeel van een hotelketen – in Barcelona wilde kopen. We vlogen naar Catalonië en werden op het advocatenkantoor van die andere partij met heel kinderachtige tactieken bejegend. Geen lunch, geen diner, maar lauwe koffie en een glaasje water. Urenlange onderhandelingen met chagrijnige managers volgden. Om 4 uur ’s nachts trokken we de stekker uit al dat gepraat en belden wij op onze hotelkamer roomservice. Drie mannen in pakken in het holst van de nacht aan de hamburgers. Dat moet een bijzonder gezicht zijn geweest. En de volgende ochtend er weer vol tegenaan. Ja, de deal kwam toen rond.”
Strategisch doel bereikt
En wat al op papier stond, was waar: de wasserij bleek in de praktijk niet te kunnen worden losgeweekt van de rest van het verkopende bedrijf. “Maar dat was helemaal niet erg”, glimlacht Josephus Jitta, terugdenkend. “Mijn cliënt verkocht die wasserij na een jaar door, zonder financieel verlies. Maar intussen was hij wel binnen op die Spaanse markt, met grote ketens als cliënt. Strategisch was het doel bereikt. En zonder dat het een euro had gekost.”
Over een veel moeizamer zaak, waarbij ook nog eens grote cultuurverschillen om de hoek kwamen kijken. “Wij vertegenwoordigden een Japanse multinational die een Nederlands bedrijf wilde overnemen. Onze cliënt verscheen, al dan niet als strategische zet, aan de onderhandelingstafel met een team van managers zonder beslissingsbevoegdheid en die bovendien gebrekkig Engels spraken. ‘Zullen we maar naar Tokio, naar het hoofdkantoor gaan?’, opperde de Nederlandse advocaat van de verkoper toen de gesprekken tot niets leidden. ‘Good idea, we will ask headquarters’, was de respons van het tweede echelon Japans management, waarna de mannen naar Schiphol togen voor hun lange terugreis. Een dag later werd ik gebeld. Mijn hotel in Tokio was geboekt.“
Op 5 december, na een vervroegde Sinterklaasviering voor zijn vier toen nog kleine kinderen, vloog Josephus Jitta richting Verre Oosten. “Ik had de terugvlucht zeven dagen later, leek mij heel ruim, geboekt”, weet hij nog goed. “In werkelijkheid was ik net voor Kerst, drie weken later, pas weer thuis. Op het hoofdkantoor bleef mijn cliënt maar vertragen en nieuwe punten op tafel leggen. De oorspronkelijke vijftig punten die moesten worden uit onderhandeld, werden er 150. Eén stap vooruit, drie achterwaarts. Dit tot groot ongenoegen van de Nederlandse partij, die op een gegeven moment begon te dreigen met een kort geding in Nederland, omdat eerder gemaakte afspraken dreigden te worden genegeerd.”
Woedende Japanner
“Toen werd ik bij de hoogste baas van die multinational ontboden”, vervolgt de advocaat. “Ik kreeg hem welgeteld vijf minuten te spreken en heb hem aangeraden om de deal af te ronden, ook vanwege dreigende juridische stappen door de Nederlandse tegenpartij. En dat, als het tot een kort geding in Amsterdam kwam, ík hem niet zou vertegenwoordigen aangezien wij een kansloze zaak zouden hebben. Woedend was de Japanner op me. Maar daags erna kwam de deal eindelijk rond, werden handtekeningen gezet. Tot ieders tevredenheid, mijn cliënt voorop. Mijn dreiging de cliënt niet langer bij te staan, was nodig geweest en brak het ijs!”
Bij BUREN gaat Paul Josephus Jitta zich verder op internationale transacties richten. Waarbij hij uitkijkt naar samenwerking met de grote notariële en fiscale afdelingen van het kantoor. Naar samenwerking met andere Spaanssprekende partners, zoals de Mexicaanse tax partner David Córdova, kijkt hij net zo zeer uit: “Ik hoop de ondernemingsrechtpraktijk en de Spaanstalige praktijk van BUREN een flinke impuls te geven en zie mezelf hier over vijf jaar middenin staan.”
Hoe zijn ideale M&A-team is samengesteld? “Eén senior, twee mediors, twee advocaat-stagiairs. Daarnaast moet er goede demografische balans zijn. Want dat zorgt voor variatie en een gezonde dynamiek.
Persoonlijk
Privé: gescheiden, vier kinderen in de leeftijd tussen 12 en 19 jaar.
Woonplaats: Amsterdam.
Studie: Ondernemingsrecht (UvA), met Spaansrechterlijke keuzevakken (Universiteit van Salamanca).
Muziek: “Van Red Hot Chilli Peppers tot klassiek. Ligt ook aan mijn stemming.”
Hobby: “Ik ben fanatiek scheidsrechter en opleider van scheidsrechters bij een Amsterdamse hockeyvereniging.”
Sport: “Zeilen, wind- en kitesurfen.”
Boeken: “Amper, ik lees de hele dag al. Maar neem op vakanties wel altijd de nog niet gespelde papieren exemplaren van het FD mee. Beetje vreemd, maar die mogen nooit ongelezen weg!”
Film, tv, Netflix: “Altered Carbon, met als thema het eeuwige leven. Het lichaam is een vervangbare huls, mits je rijk genoeg bent. Ik houd van science fiction waarbij grote thema’s vanuit een geheel andere invalshoek worden belicht. En natuurlijk Spaanstalige series, zoals Narcos en Farina!”
Auto: “Ik had ooit een Audi S8, voor de kenner het model uit de film Ronin, met zo’n slordige 360 pk… Stiekem vond ik dat wel een hele spannende auto.”