Patatmaker McCain neemt Zeeuwse snackmaker Scelta Products over

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:28
Patatmaker koopt producent van vegetarische diepvriessnacks.

De Canadese patatmaker McCain Foods heeft het Nederlandse Scelta Products overgenomen, een producent van diepvriessnacks op basis van groenten. 

Scelta Products opereert wereldwijd. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in het Zeeuwse Kruiningen. Met de overname wil McCain investeren in plantaardige snacks, waar volgens het bedrijf steeds meer vraag naar is. Deze trend wordt bevestigd door de jaarlijkse State of Snacking-studie van Mondelez. 

Volgens Mondelez wordt de snack vaker genuttigd in plaats van een maaltijd. In moeilijke tijden hebben mensen bovendien de neiging om zich vaker te wenden tot lekker eten. 54 procent van de respondenten heeft vaker maaltijdvervangende snacks geconsumeerd tijdens de pandemie. Daarbij vinden ze de voedingswaarde van de snacks zeer belangrijk. Ook kijken consumenten naar de impact op het milieu. 85 procent van de respondenten koopt of wil kopen van producenten die hun impact op het milieu verminderen. 

Ook voedselplatform Foodbev wijst erop dat er steeds meer vraag is naar plantaardige snacks en dat de wereldwijde markt voor dit soort snacks naar verwachting 74 miljard dollar waard zal zijn in 2028. Scelta Products is gespecialiseerd in dergelijke snacks. Het bedrijf produceert gepaneerde, diepgevroren snackproducten op basis van groenten. Denk daarbij o.a. aan gepaneerde champignons, uienringen en groentefrietjes op basis van bloemkool of broccoli.

Het Canadese McCain, dat is gespecialiseerd in diepvriesaardappelproducten zoals ovenfriet, wil met de overname zijn leidende positie op de Europese snackmarkt versterken. Het afgelopen decennium nam McCain reeds twee Nederlandse bedrijven over: CêlaVíta in 2012 en Van Geloven (bekend van o.a. Mora) in 2016. 

Bekende concurrenten van McCain op het gebied van diepvriesfrieten zijn Aviko en Lambweston. Op het gebied van diepvriessnacks heeft McCain met Mora al een dominant merk in handen. Met de acquisitie van Scelta Product versterken ze deze positie verder. 

Hoeveel geld met de overname gemoeid is, is niet bekendgemaakt. De prijsrange is 5-50 miljoen euro. McCain Foods werd bij de acquisitie begeleidt door Freshfields Bruckhaus Deringer. Scelta Products door Rabobank

Meer details over deze deal vindt u hier

 

Gerelateerde artikelen