Partners Ingen Housz, Lincoln en Sincerius doen meeste deals

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:14
Bij advocatenkantoor Ingen Housz, zakenbank Lincoln International en transaction-services-adviseur Sincerius hebben de partners de meeste deals op hun naam. Dat blijkt uit data van MenA.nl.

[scroll naar beneden voor het volledige overzicht]

Bij Ingen Housz en Lincoln International staan alle deals tussen 2014 en januari 2019 op naam van één partner. Bij Sincerius waren vier partners elk goed voor 38 deals. Alle drie de kantoren zijn niche-spelers. In vergelijking met de grotere kantoren is het aantal deals per partner opvallend hoog. Bij Allen & Overy – het advocatenkantoor met de meeste deals – is een partner goed voor gemiddeld 6 deals. Bij Deloitte, de meest actieve, transaction-services-adviseur, is een gemiddelde partner goed voor 7 deals. 

Het vliegwiel van de venture-capital-advocaat

Matthijs Ingen-Housz (foto rechts) heeft de 74 deals van zijn kantoor bijgeschreven, maar ere wie ere toekomt.  "Ik heb dit de afgelopen jaren natuurlijk niet alleen gedaan. Dit is teamwerk." Ingen Housz ziet de specialisatie in venture capital (VC) als belangrijke reden voor het grote aantal deals. "We hebben als kantoor een zeer gespecialiseerde praktijk, gefocust op venture-capital-transacties. Het aantal grote VC-investeringsrondes is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Juist op dat vlak hebben we als kantoor een groot marktaandeel."

Het advocatenkantoor was in 2018 bijvoorbeeld betrokken bij investeringsrondes in maaltijdbezorger iFood en online marktplaats letgo (elk $500 miljoen), medicijnontwikkelaar Xenikos ($30 miljoen), medtechbedrijf Mimetas ($20,5 miljoen), e-scooterbedrijf Dott (€ 20 miljoen) en chips-ontwikkelaar SMART Photonics (€10,5 miljoen). Als je eenmaal een paar goede VC-deals hebt gedaan, dan leidt dat tot meer deals, ervaart Ingen-Housz. "Er is sprake van een vliegwieleffect. VC-fondsen, corporate-venturing-teams van grote bedrijven en startup-ondernemers weten ons goed te vinden."

Met software snel tot de kern

Bij Sincerius staan de deals op naam van de vier partners Joost Siemensma, Thomas Daemen, Michiel Koopmanschap en Evert van Anken. Siemensma (foto rechts) ziet technologie als sleutel om efficiënt door de boeken de pluizen. "Het relatief hoge aantal deals per partner bij Sincerius wordt met name gedreven door de inzet van specifiek ontwikkelde business-intelligence-software waarmee we snel en efficiënt alle IT-systemen binnen een bedrijf met elkaar kunnen verbinden. Op deze manier kunnen wij in een kort tijdsbestek alle relevante informatie ontsluiten met minimale belasting van het management van de onderneming. Daarnaast is binnen Sincerius sprake van een pragmatische aanpak met een focus op relevante issues met als gevolg een efficiënte rapportage – goed advies in plaats van een dik rapport."

EY heeft de meeste teamleiders
In de M&A-database is elke deal toegeschreven aan één teamleider. Doorgaans zijn dat partners of sector specialisten van een kantoor. Het zijn juist de kleine kantoren die een hoog gemiddeld aantal deals per partner noteren. Bij nummer drie TIC finance staan alle deals op naam van één partner en bij niche-kantoor CORP. zijn de deals verdeeld over 4 partners. De kantoren zijn vooral actief in het kleinere dealsegment, met dealwaardes tussen de 5 en 50 miljoen euro. 

Accountancykantoor EY en advocatenkantoor Loyen & Loeff hebben de meeste teamleiders ingezet op de M&A-markt. Bij EY waren 66 personen in de lead bij een deal en bij Loyens & Loeff 62. 

 

Gerelateerde artikelen